Почетна > Бизнис
Бизнис

Касперски на америчкој црној листи

Иако им сигурно није по вољи, тешко да се ико из руске фирме која „држи” један од најпопуларнијих анти-вирус софтвера на свету, претерано изненадио када је америчка ФЦЦ (Federal Communications Commission) уврстила Касперски на фамозну црну листу страних компанија.
Фото: PrtSc/sandro cisco/YouTube

Изговор је, као и у случају кинеских произвођача телефона Хуавеи и ЗТО, да због тесне сарадње са непријатељском Владом (у овом случају то је власт Русије), представља претњу по америчку националну безбедност. Одлуци је претходило обраћање председника Бајдена у коме је упозорио на сајбер-претње од стране руских хакера, а недуго потом, немачка Федерална канцеларија за информациону безбедност слично је поступила.

Из Касперског одговарају да им је комплетна инфраструктура за обраду података премештена у Швајцарску још 2018. године, те да ни на који начин нису принуђени да сарађују са руским властима, оцењујући да су овакве одлуке искључиво политичке природе.

Нажалост, примедба је прилично климава. Кооснивач компаније, Јевгениј Касперски, школовао се на државном Институту за криптографију, телекомуникације и информатику који је уско повезан са ФСБ-ом (чак је и у називу, пре распада Совјетског савеза, стајао „КГБ”).

Setva žitarica u Ukrajini može da dostigne 80 posto nivoa pre rata

Преузмите андроид апликацију.