Почетна > Свет
Свет

Карлес Пуџдемон приведен на Сардинији

Лидера каталонских сепаратиста Карлеса Пуџдемона привела је италијанска полиција на Сардинији, наводи се у саопштењу његове канцеларије.
Фото: Танјуг/AP/Francisco Seco, File

Он је приведен током јучерашњег дана, након што је поподне из Брисела отпутовао у град Алгеро на Сардинији, како би присуствовао међународној изложби “Адифолк” и састао се са регионалним шефом Сардиније и тамошњим омбудсманом, преноси агенција Ројтерс.

„Када је стигао на аеродром Алгеро, зауставила га је италијанска гранична полиција. Сутра ће му бити стављене на располагање судије апелационог суда у Сасарију, који је надлежан да одлучи хоће ли га пустити или изручити“, наводи се у саопштењу Пуџдемонове канцеларије.

Његов адвокат Гонзало Боје потврдио је притвор у једном твиту, наводећи да је Пуџдемон спроведен на основу европског налога за хапшење од 14. октобра 2019. године, који је, према његовим речима “уз осуду Европског суда правде, суспендован“.

Пуџдемон је био предмет европског налога за хапшење који је издала Шпанија, а која тражи његово изручење због улоге у сазивању референдума о независности Каталоније.

Шпанија је за побуну оптужила Пуџдемона, бившег каталонског регионалног челника, тврдећи да је помогао у организовању референдума о независности 2017. година који су шпански судови оценили незаконитим.

У марту је Европски парламент одузео Пуџдемону имунитет који је уживао као члан тог парламента од 2019. године.

Пуџдемон живи у егзилу у Белгији.

 

Преузмите андроид апликацију.