Карфиол је изузетно здраво поврће, јер садржи много хранљивих материја и једињења, која могу смањити ризик од неколико болести, укључујући болести срца и рак.
Поред тога, пожељно је када желите да изгубите килограме, а оно што се истиче јесте да га лако можете комбиновати са другим намирницама и јелима. Постоји чак шест разлога због којих би требало да укључите карфиол у своју свакодневну исхрану.
Садржи много хранљивих материја
Карфиол је нутритивно богат, јер садржи мало калорија и много витамина и минерала. Отприлике 100 грама свежег карфиола садржи око 27 калорија, 58 одсто дневне вредности витамина Ц, 14 одсто дневне вредности витамина К, 12 одсто дневне вредности витамина Б6 и 15 одсто дневне вредности фолата. Поред тога, садржи калијум, манган, холин, магнезијум и фосфор.
Висок садржај влакана
Карфиол је богат влакнима која су корисна за целокупно здравље, а 100 грама свежег карфиола садржи два грама влакана, што је око 7 одсто ваших дневних потреба. Напомиње се да су влакна важна јер хране здраве бактерије у цревима и тако помажу у смањењу упале у телу.
Добар извор антиоксиданата
Ова храна је одличан извор антиоксиданата који штите ваше ћелије од штетних слободних радикала и упала. Посебно је богат глукозинолатима и изотиоцијанатима, групама антиоксиданата за које се показало да успоравају раст ћелија рака. Такође садржи каротеноиде и флавоноиде антиоксиданте, који имају ефекте против рака и могу смањити ризик од неколико других болести, укључујући болести срца.
Може помоћи у губитку тежине
Занимљиво је да се карфиол често помиње у исхрани, што укључује и мршављење. То је зато што има око 27 калорија на 100 грама, па се може јести и у већим количинама. Поред тога, често га можете заменити другом висококалоричном храном као што су пиринач и брашно.
Преузмите андроид апликацију.