Нутриционисти се слажу да здрава исхрана треба да се базира на воћу и поврћу, али није свеједно ком. Након опсежног истраживања, научници са Харварда су установили да је највећи непријатељ витке линије кромпир, а најбољи друг свима који желе да смршају карфиол.
До ових података истраживачи су дошли анализирајући навике у исхрани 130.000 Американаца који су на сваке четири године током две и по деценије одговарали на питање колико често једу одређене намирнице. Фокус анализе био је на конзумирању воћа и поврћа. Воће се показало дупло ефикасније него поврће.
А победник у категорији сагоревача масти су боровнице. Испитаници који су их свакодневно конзумирали губили су скоро килограм на сваке четири године. Добар избор су и јабуке, крушке, јагоде, суво грожђе и шљиве. Њихова редовна употреба убрзава метаболизам.
Од поврћа најгори је кромпир, било да је куван, печен или пире. Има највише калорија и мало воде, па је боље заменити га смеђим пиринчем и хлебом од целог зрна. То не значи да кромпир треба избацити са менија, само његову употребу треба ограничити на порцију величине песнице по оброку. Исто правило важи и за грашак и кукуруз који такође гоје.
На списку пожељних намирница, осим карфиола, налазе се и броколи и прокељ.
Преузмите андроид апликацију.