Почетна > Србија
Србија

Ко уђе у Србију – карантин?

Седница Кризног штаба, која је заказана за среду у 15 часова, имаће за главну тему појаву новог соја коронавируса, а медији откривају шта би могло да се тражи.
Фото: Pixabay/imperioame

Наиме, како пишу Новости, медицински део штаба тражиће да се за путнике из свих земаља у којима је потврђен сој омикрон уведе кућни карантин. Али, пошто је омикрон регистрован у многим европским земљама, није извесно да ће таква одлука бити и донета.

Извесније је, ипак, да ће се та мера односити само за оне који долазе из региона јужне Африке, додају Новости.

Подсетимо, др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, потврдила је у понедељак, за Новости, да је тај институт припремио листу земаља из којих ће важити посебан режим уласка, али није могла да прецизира од када ће почети да се примењује.

То су урадили према инструкцијама Светске здравствене организације, а на листи је засад седам јужноафричких земаља – Јужноафричка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави, а тренутно се разматра како ће инспекција на аеродромима или граничним прелазима радити надзор: да ли ће се спроводити PCR тестирање или ће се путници обавезно упућивати на 14-дневни кућни карантин.

Списак земаља у којима је потврђен сој омикрон све је дужи, а многе државе већ затварају границе за путнике из ризичних подручја. Од европских земаља омикрон су досад, поред Аустрије, детектовале Швајцарска, Данска, Чешка, Италија, Немачка, Белгија, Холандија, Велика Британија, Португалија, у Француској се чека потврда за осам сумњивих случајева…

Чини се да се омикрон шири брже од свих досадашњих варијанти короне, а страхује се да би могао да буде и опаснији. Још се не зна да ли постојеће вакцине штите и од новог мутант-соја.

Доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, каже да појава нове варијанте короне, показује еволуциони потенцијал тог вируса, односно да ће вирус опстати и да ће нам се стално враћати.

U Srbiji još 1.674 novozaraženih koronom

Преузмите андроид апликацију.