Почетна > Свет
Свет

Каракас: Влада и опозиција Венецуеле неће наставити разговоре ове године

Влада Венецуеле и опозициони политичари вероватно неће наставити разговоре у Мексику ове године, рекао је данас владин званичник док влада чека напредак у погледу споразума о хуманитарним фондовима који је постигнут са опозицијом прошлог месеца.
Председник Венецуеле
Фото: Танјуг/АР/Ariana Cubillos

„Чини се да све указује на то да се ове године нећемо вратити на разговоре у Мексико“, рекао је за Ројтерс Николас Мадуро Гера, син председника Венецуеле Николаса Мадура, који је посланик и један од владиних преговарача.

Гера је истакао да су се влада и опозиција договориле да наставе да одржавају контакт у Каракасу.

Венецуеланске опозиционе странке настоје да заштите хуманитарна средства страних кредитора којима су управљале УН, рекли су извори за Ројтерс.

Делегати венецуеланске владе и опозиције састали су се у Мексико Ситију крајем новембра, после више од годину дана паузе, да би потписале уговор о оснивању фонда под управом Уједињених нација за борбу против хуманитарне кризе у земљи, који би се финансирао милијардама долара средстава замрзнутим у иностраним банкама.

САД су 2020. обећале вишемилионске награде за информације које би довеле до хапшења или кривичног гоњења неких Венецуеланаца, укључујући председника Мадура.

Вашингтон сматра да је Мадуров реизбор 2018. био заснован на превари и следеће године увео је финансијске санкције Венецуели.

САД су недавно ублажиле поједине санкције за извоз нафте, а поново ће их вратити ако не дође до значајног напретка у дијалогу власти и опозиције у Венецуели, рекао је у четвртак саветник америчког председника Џозефа Бајдена.

Austrijski ministar o blokadi Bugarske i Rumunije: Šengen ne funkcioniše

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке