Почетна > Србија
Србија

Кандидати за чланове ВС С и ВСТ се представили скупштинском Одбору

На седници скупштинског Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу представило се данас 22 кандидата који испуњавању услове за избор чланова Високог савета тужилаштва и Високог савета судства из реда истакнутих правника.
Фото: Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Кандидати за Високи савет судства су: Јелена Вучковић, Драган Милићевић, Чедомир Кокановић, Жикица Дроњак, Никола Бодирога, Марина Грбић, Војкан Симић, Растко Брајковић, Драгутин Радосављевић, Бранислав Манић и Виолета Денић.

За Високи савет тужилаца представили су се кандидати: Мирослав Ђорђевић, Душан Пурић, Предраг Ћетковић и Весна Луковић, док су се као кандидати и за ВС С и за ВСТ представили Владимир Симић, Александар Поповић, Срђан Стефановић, Ненад Тешић, Јелена Глушица, Бојан Петровић и Наташа Делић.

Седница је трајала више од десет сати, а кандидатима су питања постављали представници опште и стручне јавности, између осталих чланови Адвокатске коморе Београда и Адвокатске коморе Србије, председник Јавнобележничке коморе Србије и чланови и заменици чланова Одбора.

Одбор ће у наредном периоду предложити парламенту по осам кандидата за Високи савет судства и Високи савет тужилаштва од којих ће Народна скупштина двотрећинском већином бирати по четири истакнута правника за ова два правосудна органа.

Новим правосудним законима је прописано да ће ВС С чинити четири истакнута правника, шест изборних чланова из реда судија, као и председник Касационог суда, а чланови ће између себе бирати преседавајућег.

Са друге стране чланови ВСТ ће поред министра правде, бити врховни јавни тужилац, пет тужилаца које бирају јавна тужилаштва и четири истакнута правника, а врховни тужилац ће бити и председник ВСТ.

Mali: Vlada ima novca za sva povećanja, opozicija ostavila zemlju pred bankrotom

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке