Почетна > Србија
Србија

Канцеларија за КиМ помоћи ће у санирању штете на северу КиМ

Помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић и Милош Терзић, заједно са својим тимом обилазе данас поплављене српске средине на северу КиМ, саопштила је данас Канцеларија и додала да су обилазак започели у општини Лепосавић, селима Вуча и Боровик, која су претрпела значајну штету и проблеме услед обилних падавина.
Фото: PrtSc/Instagram/samojedno

Како се наводи, они су се по налогу директора Канцеларије Петра Петковића упутили на терен како би се уверили у размере штете и ситуацију на терену, те посетили неколико поплављених домаћинстава која су најугроженија.

Они су у Лепосавићу пренели јасну поруку да ће Канцеларија за КиМ, у сарадњи са стручним комисијама, помоћи у санирању штете коју су поплаве направиле, како на инфраструктури, тако и на стамбеним и помоћним објектима.

Поповић је констовао да је општину Лепосавић задесила највећа природна катастрофа у последњих 50 година и навео да су притока Ибра и бујични потоци потопили читава домаћинства у селу Боровик, да је потопљена фарма свиња у Кајкову, оштећен мост у Јошаници, објекат Пољопривредне школе у Лешку.

Додао је да је ситуација тешка и у брдско-планинским селима где је прекинута комуникација.

„Формиран је Кризни штаб на терену који прати ситуацију и биће формиране и стручне комисије за процену штете, како би се санирала штета у најкраћем могућем року. Наше је да као представници Канцеларије за Косово и Метохију и државе Србије будемо увек са својим народом и помогнемо тамо где је неопходно“, истакао је Поповић.

Истовремено Поповић се захвалио и представницима локалне самоуправе и председнику Привременог органа Зорану Тодићу на ангажовању и хитрој реакцији у помоћи мештанима.

Представници Канцеларије наставили су обилазак поплављених предела у општини Звечан са председником Привременог органа општине Иваном Тодосијевићем који их је детаљно информисао о проблемима који су настали, а првог дана посете обићи ће и Косовску Митровицу и Зубин Поток.

Другог дана посете, планиран је обилазак српских средина јужно од Ибра које су поплављене.

Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno opao, vanredno u sedam opština

Преузмите андроид апликацију.