Почетна > Свет
Свет

Канада забрањује инсталирање опреме „Huawei“ у 5Г мрежи

Оператерима бежичне телефоније у Канади неће бити дозвољено да инсталирају опрему Huawei у своје брзе 5Г мреже, саопштила је канадска влада, чиме се придружила савезницима у забрани опреме кинеског технолошког гиганта.
Huawei
Фото: WikimediaComonns/DXR

Канада је била једини члан савеза за прикупљање обавештајних података „Five Eyes“ који није забранио или ограничио употребу опреме компаније Huawei Technologies у својим 5Г мрежама. САД и друге чланице тог савеза -Британија, Аустралија и Нови Зеланд – раније су увеле такву забрану.

Канадска забрана ће такође обухватити корпорацију ZTE, једну од највећих кинеских технолошких компанија која је у државном власнштву, преноси агенција АП.

„Намеравамо да забранимо укључивање производа и услуга Huawei и компаније ZTE у канадске телекомуникационе системе“, рекао је министар индустрије Франсоа-Филип Шампањ.

Он је додао да ће „провајдери који већ имају инсталирану ову опрему морати да прекину с њеном употребом и уклоне је. Такође је навео да канадским бежичним оператерима неће бити понуђена компензација.

Кина је осудила овај потез против једног од својих националних техмолошких лидера као облик „политичке манипулације“ која се спроводи у координацији са САД-ом, и која има за циљ потискивање кинеских компанија чиме се крше принципи слободног тржишта.

„Кина ће свеобухватно и озбиљно проценити овај инцидент и предузети све неопходне мере да заштити легитимна права и интересе кинеских компанија“, саопштила је кинеска амбасада у Канади.

Mercedes prodao najskuplji kolekcionarski automobil na svetu

Преузмите андроид апликацију.