Почетна > Свет
Свет

Канада увела нове санкције Русији, Ирану и Мјанмару због кршења људских права

Канада је увела данас нове санкције Русији, Ирану и Мјанмару због, како је навела, кршења људских права које спроводе владе тих земаља.
Фото: WikimediaComonns/DXR

У саопштењу канадског Министарства спољних послова наводи се да су санкције уведене према 33 садашња или бивша висока руска званичника, као и шест установа због наводног систематског кршења људских права руских грађана који су протестовали против руског напада на Украјину.

Канада је од почетка рата у Украјини наметнула санкције за више од 1.500 физичких и правних лица из Русије, Украјине и Белорусије.

Санкције су уведене и према 22 особе у Ирану, укључујући високе чланове судства, затворског система, као и политичке лидере, као што су виши помоц́ници иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија због кршења људских права учесника протеста у тој земљи.

Канада је увела и нове санкције према Мјанмару које укључују 12 појединаца и три установе које обављају кључне функције у мјанмарској војсци,
олакшавају проток оружја војсци и омогуц́авају насиље, саопштило је министарство.

Војска је преузела власт у Мјанмару после државног удара прошле године, а 13.000 људи, који су ухапшени после пуча, и даље су у притвору, пренео је Ројтерс.

Južna Koreja zakonom podmladila stanovništvo

Преузмите андроид апликацију.