Почетна > Свет
Свет

Канада плаћа скоро 3 милијарде долара због злостављања домородачких народа

Канада плаћа 2,9 милијарди долара као компензацију за губитак језика и културе староседелачких народа који је проузроковао њен шкоски систем, пренео је Би-Би-Си.
Фото: Танјуг/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Тужбу за злостављање домородачких Канађана, што је за последицу имало губитак језика и културе, поднело је 2012. године 325 припадника Првих нација, што је збирни назив за припаднике домородачких народа са тла данашње Канаде.

Отприлике 150.000 деце народа Првих нација, Метија и Инуита, одузето је од својих породица како би похађало обавезне државне интеранте од 19. века до седамдесетих година прошлог века, а многа деца су трпела физичко, емотивно и сексуално злостављање, преноси британски јавни сервис.

Канадски министар за односе круне и староседелаца Марк Милер, оценио је да новчана компензација “неће избрисати или надокнадити прошлост“, али “може да се позабави колективном штетом коју је проузроковала канадска прошлост“.

Последњих година, аутохтоне заједнице пронашле су доказе о стотинама необележених масовних гробница на територијама интерната, а стручњаци процењују да је најмање 3.200 деце умрло у неком од 130 интерната.

У извештају Комисије за истину и помирење објављеном 2015, наводи се да је канадски школски систем према деци аутохтоних народа спроводио “културни геноцид“, наводи Би-Би-Си.

Похађање обавезних интерната било је део културне политике која је за циљ имала да асимилује домородачку децу и уништи њихову културу и језик.

Регионални шеф Скупштине Првих нација Британске Колумбије Шејн Готфридсон рекао је да је “увек било борбе“ за људска права канадских староседалаца.

“Ово је почетак нове ере за наш народ у Канади“, рекао је Готфридсон.

Новац од компензације биће усмерен у непрофитни фонд намењен подршци “лечењу, образовању, наслеђу, језику и добробити“ староседелачких народа у периоду од 20 година, преноси Би-Би-Си.

Moravjecki:Tražićemo od Nemačke dozvolu da pošaljemo Kijevu tenkove

Преузмите андроид апликацију.