Почетна > Бизнис
Бизнис

Канада одлучила: Странцима забрањено да купују некретнине

Забрана странцима да купују куће и остале стамбене јединице у Канади ступила је на снагу у недељу, с циљем да се више кућа стави на располагање локалном становништву суоченом са стамбеном кризом.
Фото: Unsplash/tierramallorca

Неколико изузетака у закону допуштају појединцима као што су избеглице и стални становници који нису држављани да купују куће.

Крајем децембра Отава је такође објаснила да ће се забрана односити само на градске станове, а не на рекреационе објекте попут летњих викендица.

Привремену двогодишњу меру предложио је премијер Џастин Трудо током предизборне кампање 2021. када је због растућих цена поседовање куће било ван домашаја многих Канађана.

„Пожељност канадских кућа привлачи профитере, богате корпорације и стране улагаче“, рекла је његова Либерална странка у свом изборном плану у то време.

„То доводи до стварног проблема недовољно искоришћених и празних станова, необузданих шпекулација и вртоглавог раста цена. Куће су за људе, а не за инвеститоре“.

Након изборне победе 2021. године, либерали су тихо увели Закон о забрани куповине стамбених некретнина неканађанима.

Велика тржишта попут Ванкувера и Торонта такође су увела порезе на нерезиденте и празне куће.

Упркос недавном процвату, тржиште некретнина у земљи охладило се за продаваче јер су хипотекарне стопе следиле агресивну монетарну политику Банке Канаде у покушају обуздавања инфлације.

Prva pošiljka američkog gasa stigla u Nemačku

Преузмите андроид апликацију.