Почетна > Свет
Свет

Канада даје 40 милијарди долара одштете староседеоцима

Канада је објавила да су постигнута два споразума за обештећење деце из староседелачких заједница која су одузимана од родитеља и одвођена у установе система социјалне заштите, као и за реформу система који је допринео таквим злоупотребама укупне вредности 31,5 милијарди америчких долара.
Фото: Unsplash/jasonhafso

Споразуми укључују издвајање 20 милијарди канадских долара обештећења за стотине хиљада деце из староседелачких заједница која су одвођена из својих породица, а нису добијала социјално старање или су им принадлежности касниле, преноси Ројтерс.

Још 20 милијарди канадских долара држава је наменила за реформу система социјалне заштите у наредних пет година.

Споразуми су постигнути скоро 15 година након што је Друштво за бригу о деци и породици староседелачких заједница поднело тужбу због кршења људских права.

Канада је признала да су њени системи дискриминаторни, али је више пута покушавала да избегне плаћање одштете и надокнада, а последњи такав случај се догодио прошле године, преноси Танјуг.

Министар правде Дејвид Ламети потврдио је да ће влада одустати од својих жалби у наредним месецима, када се споразуми финализују.

Savet bezbednosti UN dobio pet nestalnih članica

 

Преузмите андроид апликацију.