Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Камп Јелене Аруновић: Јединствен метод тренинга за 24 деце

Један од најбољих тренера у стрељаштву Јелена Аруновић покренула је јединствену тренажну методологију прецизности и заједно са пријатељима из Стрељачког клуба „Ваљево 1880“ кренула са реализацијом пројекта кампа „Заједничких летњих припрема“ са фокусом на младим спортистима.
Фото: WikimediaCommons/DoD photo by Tech. Sgt. Robert A. Whitehead, U.S. Air Force.

Специфичност овог кампа се огледа у томе што ће 24 талентоване деце из шест клубова: Кикинда, Академац, Полицајац, Олимпик, Горњи Милановац и Ваљево први пут почетну фазу рада за наступајућу сезону спровести у окружењу које је потпуно атипично за стрељачки спорт.

„Фокус ће бити на вежбама које су специфичне за стрелце и које дугорочно утичу на развој прецизности у стрељачком спорту. Цео концепт рада осмишљен је са Николом Јанковићем, стрељачким тренером, који је и лиценцирани УЕФА фудбаски тренер, а са жељом да добру праксу из других спортова моделујемо и прилагодимо нашем спорту. Ово је на неки начин авангарда за стрељачки спорт, јер никада пре није спровођена и теоријска припрема стрелаца. Уверена сам у исправност овог приступа и у ефикасност овог начина рада што ћемо надамо се и доказати у пракси“, изјавила је Аруновић Танјугу.

Она је са својом такмичарком и рођеном сестром Зораном у протеклих 10 година освојила 50 медаља на великим такмичењима у олимпијским дисциплинама, а на кампу ће бити примењен идентичан приступ раду, адекватно прилагођен нивоу полазника кампа.

„Овакав начин рада требало би да омогући да они спремнији дођу у стрељану и крену са стрељачким тренинзима. Сведок сам лоше праксе да се одмах крене са стрељачким тренинзима, то даје слику колебљиве прецизности и ту нема константности. Камп ће имати изражен едукативан карактер и испуниће све предуслове да са довољним предзнањем о значају рада ван стрељане уђу у специфичан стрељачки тренинг, што би у знатној мери требало да подигне њихов квалитет у каснијим фазама развоја“, наглашава Аруновић.

Овако иновативан припступ стрељачком спорту последица су Јеленине преманентне размене искуства и констатног стручног усавршавања који су неопходни за постизање врхунских резултата.

„Евидентно је да сам искористила прилику, па уз свог спортисту сам расла и ја као тренер. Уз то била сам окружена људима који су везали науку и спорт, теорију и праксу. Иза мене су бројни разговори са истакнутим и веома успешним тренерима из других спортова, на чије сам тренинге и ишла у жељи да видим како најбољи од најбољих владају теренима и борилиштима. Желим да истакнем и улогу професора са Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“, где сам на студијама, а посебно деценијску сарадњу са уваженим проф. др Владимиром Копривицом. Њихово огромно теоријско знање помогло ми је да на прави начин каналишем и уобличим своје идеје“.

Тренинге на кампу водиће дипломирани професори спорта и физичког васпитања Бранкица Зарић и Владимир Крстеканић, а Јелена Аруновић посебно је поносна на свестраност која ће бити у првом плану.

„Планирана су предавања о значају образовања, заштите од насиља на интернету, али и општа едукација о допингу, првој помоћи, као и о богатом историјском наслеђу ваљевског краја“, закључила је Аруновић.

Ređaju se iznenađenja na Mastersu u Montrealu

Преузмите андроид апликацију.