Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Калеидоскоп културе улази у своју другу недељу – недељу примењене уметности

Калеидоскоп културе  улази у своју другу недељу, недељу примењене уметности. Од 18. до 24. септембра, када ће Дистрикт бити претворен у место, до сада, невиђених поставки, које, захтевајући интеракцију, пружају публици ново искуство уметности, док ће културне станице бити локација за велика имена домаће дизајн сцене.
Фото: Ф. Петронијевић
Срце и дух Дистрикта

Прва изложба о једном индустријском наслеђу и интерактивна инсталација висока чак пет и широка три метра, којој је публика неопходна да би функционисала, биће представљене у суботу, 23. септембра.

Интерактивна скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад и пионирке на пољу дигиталних технологија и уметности, због својих димензија биће видљива из свих делова Дистрикта. Кроз интерактивност скулптуре, посетиоци ће имати прилику да искусе јединствено уметничко искуство које ће стимулисати њихова чула и емоције.

„Овим радом сам желела да материјализујем оно о чему се прича од како је постала цивилизација – о љубави и о неком у нашем срцу. Многи се боре против љубави и пуштања било кога у своје срце из страха да ће бити повређени, а они којима се то деси опет осећају празнину рупу у срцима. Ова интерактивна скулптура би била материјализовани начин да се визуализује нешто што покреће свет – ЉУБАВ“ – изјавила је Милијана Комад.

Фото: В. Величковић

Истог дана биће отворена прва изложба о једном индустријском наслеђу – Дистрикту, која неће бити класична документарна поставка, која приказује само хронолошки историјске догађаје, већ такође остварује интеракцију са публиком, представљајући и личне приче и архиву Новосађана и Новосађанки.

Мултимедијална изложба и стална поставка „Дух места – први век Дистрикта“ драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време. Подељена у шест фаза, од оснивања фабрике, преко другог светског рата и НАТО бомбардовања, до Европске престонице културе, изложба настоји пресликати турбулентност, прогрес, промене, трагичне судбине, хаос, наду и какофонију једног времена.

Еди и Футро у културним станицама

Културне станице ће у току недеље примењене уметности угостити нека од највећих имена са домаће дизајнерске сцене – Славимира Стојановића Футра и Горана Едија Тадића, који на Калеидоскоп културе доносе најактуелније теме.

Фото: Приватна архива

Како учинити свој бренд видљивим и препознатљивим, зашто је дизајн кључан у свему томе, сазнаћете на предавању и радионици Горана Едија Тадића „Make the logo bigger– креирање видљивог бренда“, која ће отворити недељу примењене уметности 19. септембра у 20.00 часова, у Културној станици Руменка.

Горан Еди Тадић се дизајном почео бавити деведесетих година, када је дипломирао на Факултету примењених уметности. Реализовао је око хиљаду решења из области графичког дизајна, а поред тога бави се и илустрацијом.

Светски награђиван и најпознатији српски дизајнер Славимир Стојановић Футро одржаће мотивационо станд-уп предавање „Шта све човек треба да уради да би уопште“, 22. септембра од 20 часова у Културној станици Еђшег, у оквиру недеље примењене уметности на шестом Калеидоскопу културе.

Славимир Стојановић Футро је београдски дизајнер, визуелни уметник, писац и професор. Његови пројекти су освојили преко 300 међународних награда и представљени су у магазинима, публикацијама, галеријама и музејима.

За оба предавања неопходно је пријавити се на званичном сајту Калеидоскопа културе. Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Након недеље примењене уметности очекује нас недеља визуелне уметности.


Nakon „Rok opere“ ovog oktobra u SNP stiže „Disko opera“!

Преузмите андроид апликацију.