Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Каква мајка таква ћерка

Лекари су открили да мајка својој деци може пренети сећања на своје претке.
Фото: Pexels/Pavel Danilyuk

Када у детету препознате неку од својих особина, знајте да није случајно.

Ствари које можете наследити од родитеља су далеко шире од вашег физичког изгледа или здравља. Заправо, гени су ти који диктирају или барем снажно утичу на многа подручја вашег живота. Од музике и хране коју волите до разних склоности и вештина које поседујете.

Алергије

Недавна научна студија открила је да је 82% фактора који узрокују алергију на храну генетски, наводи Serendip Studios. Примера ради, ако родитељ има астму и дете је у већем ризику да добије исту болест, ако оба родитеља имају астму, ризик иде и до 60%.

Интелигенција
Фото: Pexels/Max Fischer

Према часопису  Scientific American, интелигенција је дефинитивно повезана са ДНК. Стога, ако је ваша мама астрофизичарка, вероватно ћете и сами бити прилично образовани и интелигентни. Иако је ДНК одговорна само за половину ваше интелигенције, на другу половину утичу многи други фактори.

Како кијате

Научници су открили да је начин кијања вероватно наслеђен од родитеља.Тако, кијање када наиђете на јака светла или прашину вероватно је особина коју су вам пренели мајка или отац.

Метаболизам и фигура
Фото: Pexels/Polina Tankilevitch

Научници су сазнали да ДНК често игра велику улогу у одређивању будуће фигуре детета. Према истраживањима, гени могу променити начин на који мозак обрађује храну, шта тражи и колико му је потребно да се стомак осећа пуним.

Склоност ка музици

Доказано је да су одређени таленти записани у генима, па ако ваша мама има талента за свирање неког инструмента, врло је вероватно да ћете и ви наследити и ту способност. Међутим, да ли ће таленат бити искоришћен или не зависиће од интересовања и одлуке.

Сећања

Лекари су открили да мајка својој деци може пренети сећања на своје претке. У почетку се сматрало да је то немогуће и да је по среди резултат окружења у којем дете одраста. Међутим, студија коју је спровео Универзитет у Атланти открила је да су мишеви који су доживели екстремну трауму исту пренели на своје бебе кроз ДНК.

Брбљивост
Фото: Pexels/Yan Krukov

Према Introvertdear – у, откривено је да постоји екстровертни ген. Што значи да ако имате друштвену, брбљаву мајку, вероватно ћете наследити то од ње – под условом да се гени вашег оца не умешају превише.

ОКП

Опсесивно компулзивни поремећај је ментално здравствено стање због којег људи имају опсесивне мисли и изводе компулзивне ритуале. Наравно, постоји много фактора који доприносе и утичу на овај поремећај, али према Healthiplace-у један од најјачих утицаја је генетика.

Postoje tri karakteristike koje dete može da nasledi samo od majke