Почетна > Србија
Србија

Каква ће бити берба грожђа у Иђошу ?

Уколико временске прилике буду одговарајуће у наредном периоду, виноградари из Иђоша, села надомак Кикинде, могу да очекују веома добре приносе. Виногради су тренутно у фази затварања гроздова, а у наредном периоду требало би да се обави редовна заштита од пламењаче и пепелнице.
grozdje
Фото: РТВ

Виноградари у Иђошу код Кикинде имају разлога за задовољство, имајући у виду да су виногради у веома доброј кондицији, тако да се надају и добрим приносима. Временски услови у претходном периоду погодовали су тој пољопривредној култури, било је доста сунчаних дана, али су и Иђошани на време обавили превентивне мере како би поспешили производњу.

“Најбитније је да се уради превентива. С обзиром на то да се налазимо у таквом микроподручју где је клима са доста мало падавина, то одговара виноградима и они то веома добро подносе“ – каже Иван Ђорђев, виноградар из Иђоша.

У зависности од сорте, грожђе је на северу Баната у различитим фазама развоја, али оно што је најважније, јесте да, уколико се овакви временски услови наставе, година може да буде веома добра.

“Садашње стање у виноградима је позитивно и налази се у фази затварања гроздова, бобице су већ велике, ране сорте су у фази шарка, тако да оно што можемо да видимо за сада, заиста обећава“ – додаје Бранислав Бројчин, из Удружења “Шасла“ из Иђоша.

Првих дана августа, захваљујући анализи Пољопривредне стручне службе Кикинда, иђошки виноградари добиће податке о производњи, а самим тим и о наредним корацима.

“Очекујемо идућег месеца да нам Пољопривредна стручна служба узме узорке сумњивих чокота за десетак винограда, тако да ћемо опет моћи да пратимо ширење болести, да ли стагнира или је дошло до њеног уклањања“ – подсећа Бројчин.

У наредном периоду виноградари би требало да обаве редовну заштиту од пламењаче и пепелнице, док је у појединим виноградима неопходно да се грожђе третира и против цикада, које преносе веома незгодно златасто жутило.

Obuka vodiča i dresura pasa za specijalna dejstva

Преузмите андроид апликацију.