Почетна > Србија
Србија Фудбал

Како женама објаснити шта је офсајд? Ево шта ни мушкарци не знају о овом правилу

У духу Светског првенства у фудбалу 2022, које се одржава у Катару, сигурни смо да ће велика већина наших грађана пратити овај планетарни спектакл, нарочито зато што наша репрезентација наступа у „златном саставу“ на челу са нашом, а свакако и светском, фудбалском легендом, Драганом Стојковићем Пиксијем.
Фото: PrtSc/Twitter/FSSrbije
Будући да је Светско првенство у фудбалу актуелна тема, одлучили смо да вам помогнемо како најлакше да објасните лепшем полу шта је офсајд и када се досуђује.
Фото: WikimediaCommons/Steindy/Pexels/SHVETS

Офсајд или како често можемо да чујемо од старијих генерација „опсајд“ је термин који се јавља у фудбалу, и који некако сви разумемо и знамо шта је, али је изузетно тешко и готово немогуће да га објаснимо, нарочито женској популацији.

Већина мушкараца је макар једном покушала да објасни (жени, девојци, мајци, сестри, ћерци, баки, комшиници, колегиници) шта је офсајд…

Није ово случај зато што је жена „инфериорна“, напротив, него вероватно зато што је женска популација мање упозната са појмовима и терминима у фудбалу.

Најпростије речено: не занима их много.

Али када дође до ситуације да им то треба објаснити, где се јачем полу коначно указује прилика да се направе „паметни“… Е ту настаје проблем. Мушкарац углавном покуша, жена га помно прати и на крају исход буде: Не разумем… престани… не занима ме…

Фото: WikimediaCommons/Steindy/Pexels/Deeana Arts

Проблем најчешће није у оном који слуша. Проблем је у ономe ко објашњава.

Пробајте некоме да објасните и видећете да већ на самом почетку нећете знати шта да кажете нити одакле да кренете. Збунићете се и биће вам изузетно тешко да објасните. Пробаћете кроз разне примере да поједноставите своје објашњење, али најчешће ће бити неуспешно.

Уколико сте се нашли у овој „немогућој мисији“, будите сигурни да када проследите овај чланак особи којој покушавате да објасните, биће кристално јасно шта је у фудбалу та чувена недозвољена ситуација звана офсајд. У другом случају, након овог прочитаног чланка, биће вам много лакше да дате прецизно и разумљиво објашњење на основу ког ће вас друга особа разумети.


Наш савет је свакако да прво прочитате текст у целости, па након тога одгледате видео-записе који су у чланку. Видео садржај је убачен као додатно појашњење, иако верујемо да ће вам само кроз читање текста све бити кристално јасно.Разумевање шта је офјсад

Прво и основно је то да знамо да постоји офсајд-положај и офсајд-прекршај. Фокус у овом делу текста биће на офсајд-положају јер је разумевање овог појма фундамент за разумевање самог прекршаја. Важно је разумети када се играч налази у офсајд положају, јер то само по себи није прекршај.

Када се играч налази у офсајд положају а када је у офсајд прекршају? Када се досуђује офсајд?

У офсајд положају може да се налази само играч нападајуће екипе. Дакле, офсајд је везан искључиво за напад екипе. Да би се играч налазио у офсајд положају, мора бити испуњено неколико услова и то истовремено:

-Играч нападајуће екипе да би се налазио у офсајд положају мора бити на противничкој половини терена (не може бити у офсајд-положају на својој половини терена).

-Играч је у офсајд положају онда када се налази на противничкој половини, и када је било којим делом тела (изузев руке) ближи противничкој попречној линији (линији гола), истовремено од лопте и претпоследњег противничког играча (играча одбране).

На овој слици је важно схватити да се играч (А) налази у офсајд положају (ближи је противничкој линији гола, истовремено и од лопте (П) и од претпоследњег играча одбране (Д)). Он је у прекршају и досудиће се офсајд само ако се њему упути лопта или уколико на било који начин утиче на игру. Уколико се нпр. лопта дода десно играчу, занемариће се офсајд положај играча (А) и игра се наставља.


Дакле гледа се у исто време где је лопта и где је претпоследњи играч одбране.

ЕВО И ПРИМЕРА СА ПРВЕ УТАКМИЦЕ СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА 2022 (Катар – Еквадор). Ни коментатору није било јасно као ни већини гледалаца:


Ако је нападач ближи противничкој линији гола (попречној линији терена) у тренутку када су и лопта и претпоследњи играч даљи, он се налази у офсајд положају.

Ова ситуација сама по себи није прекршај. Прекршај се досуђује само уколико се тај играч активно укључи у игру или на било који начин утиче на игру.

Дакле, судија када примети да је неки играч у офсајд положају, уколико тај играч стоји пасивно негде са стране и нема никакве везе са игром, неће бити досуђен офсајд. Уколико тај играч на било који начин утиче на ток игре, макар и ако заклони поглед голману или га деконцентрише, досудиће се офсајд (офсајд-прекршај).


Интересантно је то да правило офсајда не важи искључиво у 3 случаја:

  • Када се изводи аут (убацивање)
  • Када се изводи корнер (ударац из угла)
  • Када се изводи гол-аут (ударац са врата)

Када се досуди офсајд прекршај судија досуђује индиректан слободан ударац (извођењем овог ударца не може се постићи директан погодак- лопту морамо некоме одиграти).Интересантне чињенице:

Правило „офсајд“ је најчешће и највише мењано правило у историји фудбалске игре. Последња промена је била прошле године.


Прво званично правило офсајда донето 1866. године, гласило је : ” Уколико је лопта упућена играчу из правца његовог гола, сме је дирати само уколико је прво додирне противнички играч или има више од три противничка играча испред себе.”

Како се фудбал развијао тако је и правило офсајда трпело одређене промене те је правило измењено 1925. године и број противничких играча који мора бити испред играча коме је упућена лопта је смањен на два.

1990. године је уведено правило да играч може бити у линији с последњим играчем у одбрани (не рачунајући голмана) у тренутку упућивања лопте ка њему и да не буде у офсајду све док су делови тела којима може постићи гол (дакле глава и нога, руке се не рачунају) у линији с последњим играчем у одбрани.Веровали или не, већина мушкараца која тврди да зна шта је „офсајд“ заправо греши. Готово ће се увек у фокусу објашњења налазити последњи играч одбране. То је велика грешка. Увек се гледа претпоследњи играч одбране.

Чак и коментатори и спортски стручњаци често греше јер забораве да се и голман броји. И голман је играч!

Ево примера где је судија донео исправну одлуку у овом ретком случају, а која већини није била јасна. Безнема у мечу против Ливерпула:

Напомињемо да је одлука још увек дискутабилна. Након паса Велвердеа лопта је вероватно ударила у Фабиња па је ситуација дискутабилна.


Хипотетички гледано уколико би голман „излетео“ да интервенише далеко од гола, и започне се нападачка акција противника, судија мора да посматра претпоследњег играча одбране. Никако последњег. То је најчешће задатак помоћног судије који главном судији сигнализира прекршај. Помоћни судија се увек креће у линији претпоследњег играча одбране баш из поменутог разлога.

Погледајте видео-пример како се креће помоћни (линијски) судија:


Да упроштено конкретизујемо објашњење:

Офсајд (офсајд-прекршај) се досуђује екипи која је у фази напада, и то због тога што се играч нападајуће екипе, који се налази у офсајд положају, активно укључио у игру или је на неки начин утицао на ток игре.

Његов офсајд положај се објашњава конкретно: Када је на противничкој половини и када је било којим делом тела (изузев руке) ближи противничкој попречној линији (линији гола), од лопте и претпоследњег играча одбране.


Погледајте детаљно и званичан извод из Правила игре 2022/23, Фудбалског Савеза Србија (ФСС), у вези са офсајдом:

За све љубитеље фудбала све детаљне измене Правила игре 2022/23


Уколико имате слична искуства (занимљива, духовита и сл) у објашњавању ове или сличних тема, као и неке нове идеје и предлоге за будуће теме о којима треба писати, будите слободни да оставите коментар на нашој  Фејсбук страници Градске инфо.


Ko ima najlepše dresove za Mundijal? (ANKETA)

Преузмите андроид апликацију.