У зависности у ком делу наше државе се нађете, можете чути за различите изразе за потпуно исту ствар. Па тако данас имамо уштипке односно приганице.

Ово су два најпознатија назива за јело без којег фруштук – доручак није потпун!
Наш језик је јако богат и пун синонима, од домаћих па све до архаичних речи за које мало ко зна данас. Управо то је оно што краси српски језик и чини га богатијим и лепшим.
Уштипци или приганице су по саставу нешто сличнији хлебу. Основни састојци су брашно, квасац, со, сећер и вода. Међутим, многи додају још нешто од састојака попут јогурта, прашка за пециво, сир…
Они могу да бити слатки и слани. Популарни су у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Македонији. У домаћинствима или ресторанима се служе са џемом, кајмаком или сиром, а могу да буду главно јело или десерт.
Сигурни смо да постоји још неки назив за ово традиционално јело, зато нам откријте како га ви називате?
Основни рецепт за уштипке:
Потребно је: око 400 г меког брашна; 20 г свежег квасца; 1 кашичица соли; 300 мл млаке воде; уље за пржење.
Припрема: Квасац растопите у млакој води, па додајте мало брашна и умутите жицом. Пустите да квасац одради процес, па додајте брашно и со док не добијете густу масу.
Густо и компактно тесто значи да неће уштипци упити уље приликом печења. Оставите тесто да се “одмори” 15 минута.
Затим, кашиком грабите мало теста и пржите на врелом уљу док се не направе мекани јастучићи – уштипчићи!
Преузмите андроид апликацију.