Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како ви називате ово јело?

У зависности у ком делу наше државе се нађете, можете чути за различите изразе за потпуно исту ствар. Па тако данас имамо уштипке односно приганице.
Фото: Војводина уживо

Ово су два најпознатија назива за јело без којег фруштук – доручак није потпун!
Наш језик је јако богат и пун синонима, од домаћих па све до архаичних речи за које мало ко зна данас. Управо то је оно што краси српски језик и чини га богатијим и лепшим.

Уштипци или приганице су по саставу нешто сличнији хлебу. Основни састојци су брашно, квасац, со, сећер и вода. Међутим, многи додају још нешто од састојака попут јогурта, прашка за пециво, сир…

Они могу да бити слатки и слани. Популарни су у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Македонији. У домаћинствима или ресторанима се служе са џемом, кајмаком или сиром, а могу да буду главно јело или десерт.

Сигурни смо да постоји још неки назив за ово традиционално јело, зато нам откријте како га ви називате?

Основни рецепт за уштипке:

Потребно је: око 400 г меког брашна; 20 г свежег квасца; 1 кашичица соли; 300 мл млаке воде; уље за пржење.

Припрема: Квасац растопите у млакој води, па додајте мало брашна и умутите жицом. Пустите да квасац одради процес, па додајте брашно и со док не добијете густу масу.

Густо и компактно тесто значи да неће уштипци упити уље приликом печења. Оставите тесто да се “одмори” 15 минута.

Затим, кашиком грабите мало теста и пржите на врелом уљу док се не направе мекани јастучићи – уштипчићи!

Recept dana: Zimski sladoled

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке