Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како треба да изгледа доручак од житарица: Колико влакана треба да има једна порција

Тешко је одолети брзим хладним житарицама за доручак током радних дана, али је тешко и сазнати да ли је то што сипате у чинију сваког јутра здраво или не?
Фото: Pexels/Mart production

Чак и људи који имају „мању свест“ о здравој исхрани знају да паковање житарица може бити препуно шећера.

1. Влакна

Потражите житарице које су богате влакнима и које имају по 4г влакна по порцији. Пожељно би било да то буду природна влакна (као у ситној пшеници и мекињама), а не житарице са додатим влакнима (који су вештачки). Још једна ствар коју би требало да знате је да увек можете додати влакна тако што ћете једноставно у чинију додати и мало чиа семена (6г по кашици) или бобичасто воће (4г по шољу боровница).

2. Гледајте да порција има мање од 5г шећера

На налепници можда пише “шећер”, али пажљиво гледајте и на кукурузни сируп,сируп смеђег пиринча, кристализован сок трске и на остале заслађиваче – а сви се могу наћи у “здравим” житарицама. Једини начин да уживате у слатким житарицама, без претеривања је да купите обичне житарице (на мерење у здравој храни) и да их помешате са фабрички направљеним паковањем. Тако ћете успоставити равнотежу шећера.

3. Мање калорија не значи да је здравије

Мање не мора да буде боље. Многе житарице са мање калорија могу имати и мањак влакана, које ће вас оставити гладне један сат након конзумирања истих (поготово ако их једете са бадемовим млеком, које има мало протеина). Житарице са мање шећера, а више влакана ваше тело ће да препозна као оброк и држаће вас ситим све до ручка.

4.Узмите у обзир производе без глутена

Многи брендови који немају глутем, тријумфују са својим добрим статусом, али треба им прво погледати листу састојака. Пиринач, кукуруз, киноа и просо природно немају глутен. Иако је овас исто без глутена, понекад се меша са пшеницом, тако да обратите пажњу да је овас на производу који купујете означен као без глутена.

5. Одредите праву количину када конзумирате гранолу, тј. мусли (са медом или шећером и сушеним воћем)

Упркос гласу да је здрава, паковање граноле на велико изненађење има велику количину калорија, масти и шећера. Такође имајте на уму да је препоручена величина порције врло мала. Ако желите додатну хрскавост и више “ствари” у чинији, додајте кашику кашику граноле као додатак у “обичне” житарице.

Uz ove trikove napravite picu kao iz picerije!

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке