Почетна > Спорт > Кошарка

Кошарка Нови Сад

Како су Новосађани покорили мађарску кошарку?

Кошаркашки клуб „Falco Kosárlabda“ постао је синоћ првак Мађарске у кошарци победивши „Egis Körmend“ у петом мечу финала мађарског националног првенства.
Фото: PrtSc/Instagram/Márk Ökrös

Након што су губили 2-1 у победама, победили су у четвртом, па убедљиво и у петом одлучујућем мечу, 99-70, и тако крунисали преокрет у серији за титулу првака Мађарске.

Они су тако постали последњи крунисани тим у Европи, како су првенства свих осталих држава старог континента већ увелико завршена.

Тако је клуб дошао до своје четврте титуле шампиона Мађарске, а треће, можемо рећи, у низу.
Фото: PrtSc/Instagram/Márk Ökrös

Три последње титуле освојене су „под палицом“ српског стратега, Новосађанина Милоша Конакова, који је главни тренер тима.

Он је у клуб стигао 2017. године, а затим су уследиле шампионске титуле у сезони 2018/19, наредне сезоне се није играло због пандемије, да би клуб и Конаков освојили титуле у сезонама 2020/21 и 2021/22.

У последњој шампионској сезони Конакову се придружио још један Новосађанин. На место помоћника главног тренера стављен је Марко Чуровић.

Данас назван „Falco Volvo Alpok Autó Szombathely“, због спонзорског уговора, клуб је познат по својој доброј школи младих кошаркаша, коју су ова два стручњака успели да искористе на најбољи начин.

Може се рећи да се за „Falco“ под новосадским тренерима спрема светла будућност.
Фото: Приватна архива

Прву титулу клуб је освојио 2008. године, тада их је водио Срећко Секуловић, још један стручњак са ових простора, рођен у Врбасу. Након тога „Falco“ је испао из врха мађарске кошарке, били су чак 11. у првенству 2014. године, али све се окренуло када је Конаков преузео „волан“.

Клуб је у другој половини последње деценије почео да учествује и у европским такмичењима, последње две сезоне у ФИБА Лиги шампиона, па остаје да се види колико ће ова два новосадска стручњака моћи да учине и на међународном терену.

Dejan Majstorović najkorisniji igrač Svetskog prvenstva

Преузмите андроид апликацију.