Почетна > Свет
Свет

Како су макаки мајмуни “остарили преко ноћи“?

Приликом Урагана Марија, који је погодио у својој својој снази и разорности Порторико и околна острва 2017. године, утичући на екосистеме, међу најугроженијима су се нашли макаки мајмуни а недавна студија дошла је до занимљивог открића.
Фото: Pexels/Andre Mouton

Ветрови су захватили и малено острво Кајо Сантијаго, источно од Порторика, на ком живи око 1500 резус макаки мајмуна. Зачудо, сви мајмуни су преживели ураган, иако су неки умрли убрзо после, али је њихово станиште било комплетно опустошено.

Дрвеће је остало без лишћа због чега животиње нису могле да пронађу хладовину, а температура на острву је порасла у просеку за осам степени.

Научна заједница се одмах ангажовала око добробити животиња. Активисти и удружења су мајмунима доносили храну и кренули да поправљају уништени водовод. Но убрзо је постало јасно да је ова природна катастрофа оставила дугорочније последице.

„Пружила нам се јединствена прилика за проучавање последица које доноси велика природна катастрофа, којих је све више са климатским променама“, рекао је научник Мајкл Плат са Универзитета у Пенсилванији.

Утицај трауме на старење

Стручњаци су уочили да је ураган утицао на имунолошки систем мајмуна, односно да је убрзао процес старења, што указује на то да би олује попут Марије такође могле узроковати и убрзано старење код људи.

Већ је примећено да људи који преживе разне врсте траума, попут рата, често имају хроничне упале, вишу стопу кардиоваскуларних болести и друга обољења, казала је еволуцијска биолошкиња Марина Ватович са Универзитета у Вашингтону.

Након неких врста трауматског стреса, научници су пронашли и назнаке молекуларних промена у систему које указују на убрзано старење. Ипак, нико до сада није успео да документује такве промене у контексту природних катастрофа.

Сада су биолози имали приступ ретком ресурсу: узорцима крви мајмуна који су узети пре катастрофе. Наиме, животињама на острву се сваке године вади крв у склопу дугорочне студије о интеракцији гена с њиховим друштвеним окружењем. Тако је тим упоредио налазе крви од 435  макаки мајмуна извађених пре урагана, с крвљу узетом од 108 животиња годину дана касније.

„Обично за људе немате узорке узете крви пре и после неке природне катастрофе“, рекао је еколог Данијел Блумштајн са Универзитета у Калифорнији.

Мајмуни су у кратком раздобљу остарили за две године.

Научници су током анализе посматрали имунолошки систем мајмуна за које је познато да се са годинама мењају на карактеристичне начине који могу довести до хроничних болести.

Открили су да су мајмуни који су преживели ураган имали, у просеку, образац експресије гена у свом имунолошком систему сличан ономе код мајмуна узоркованих пре урагана, а који су били две године старији. Код мајмуна је уочен и пораст броја упалних имунолошких процеса и релативног пада станица које умањују упалу.

„Дакле, мајмуни су у просеку у кратком раздобљу остарили за две године, то је неких осам година за човека“, рекао је Плат.

Треба напоменути да није сваки резус мајмун који је преживео олују показао знаке убрзаног старења, стога научници истражују који фактори би могли објаснити њихову отпорност. Једна теорија је да су томе придонеле друштвене везе јер је познато да социјална подршка штити од стреса. Но, треба истражити јесу ли друштвене везе у корелацији са отпорношћу имунолошког система макакија.

Ko su Hazari koji su pre 13 vekova stigli u Bačku?

Преузмите андроид апликацију.