Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како спречити да јаја попуцају током кувања?

Вероватно вам је бар једном пукла јаја током кувања. Осим што се беланац разлије у воду и јаје изгуби облик, таква јаја не можемо украшавати за Ускрс.
Фото: Pixabay/congerdesign

Међутим, постоји једноставан трик који може спречити пуцање јаја и додатно олакшати њихово љуштење, чак и ако се ради о веома свежим домаћим јајима која је иначе тешко ољуштити а да се не разбију.

Како спречити да јаја попуцају током кувања?

Постоји неколико савета и трикова да јаја не попуцају током кувања. Пре свега, важно је да су јаја свежа. Да бисте били сигурни да сте купили свежа јаја, испробајте трик са водом који ће вам помоћи да одредите старост јаја.

Такође треба обратити пажњу на температуру, не треба претрпати лонац, а боље је користити смеђа јаја јер је бела љуска много крхкија. Кликните на ову слику да видите више савета о томе како да спречите да вам јаја пукну.

Поред ових трикова, постоји још један који ће смањити могућност пуцања јаја током кувања.

Ради се о лимуновом соку. Лимунов сок је природна киселина која омекшава кожу. Када се дода у воду док се јаја кувају, лимун помаже да се учврсти беланац унутар јајета и спречава да исцури ако љуска случајно пукне. Осим тога, олакшава љуштење јаја након кувања јер смањује приањање опне за беланце.

Како користити лимунов сок?
  • Ставите јаја у лонац и прелијте их хладном водом
  • Додајте 2 до 3 кашике свеже цеђеног лимуновог сока у воду
  • Ставите лонац на ватру и кувајте јаја као и обично – у зависности од тога да ли желите меко или тврдо кувана јаја
  • Након кувања, јаја кратко исперите у хладној води

Šta je zdravije, puter ili margarin?

 

Преузмите андроид апликацију.