Сваке године се трудимо да са децом направимо ускршња јаја, да и нама и њима буде забавно и наравно да добијемо цело, неиспуцано и лепо украшено ускршње јаје.
А да би јаје било лепо украшено, потребно га је скувати да му љуска остане нетакнута.
И често се питамо да ли је проблем у квалитету јаја, температури воде, да ли су јаја која стављамо у воду превише хладна (из фрижидера).
Да вам кажемо нешто, у свакој од ових претходно написаних претпоставки има неке истине, али их све треба објединити у следећим корацима.
Који нису тако компликовани.
Дакле, постоји нешто у квалитету јаја
Морају бити свежи. Ово можете проверити тако што ћете јаје потопити у чашу воде. Ако потоне на дно, то значи да је свеже, а ако остане да плута, будите сигурни да је старије него што вам је потребно за лепо и цело ускршње јаје.
Дакле, бинго
И моја претпоставка о температурној разлици је била тачна. Када планирате да кувате јаја, извадите их из фрижидера сат-два раније да буду на собној температури. И, да, никада их не стављајте у топлу воду већ у млаку воду. Затим укључите шпорет.
Да ли сте знали да бела јаја имају тању љуску од тамнијих па је већа вероватноћа да ће пуцати током кувања.
Воду обавезно посолите и додајте кашику алкохолног сирћета. У два до три литра воде ставите две кашике соли и кашику алкохолног сирћета. Осим што ће спречити пуцање, ова комбинација ће олакшати љуштење јаја.
Обавезно кувајте јаја на средњој температури.
Не дозволите да вода превише кључа, јер тада помера јаја и удара о зидове лонца, повећавајући ризик од пуцања љуске.
Преузмите андроид апликацију.