Почетна > Бизнис
Бизнис

Како сипати јефтинији бензин у Мађарској?

Мађарска је продужила ограничење цена које важи за обичан бензин који сада кошта 480 форинти, односно између 140 и 160 динара по литру. Ова уредба требало је да се заснива на реципроцитету са Србијом и Словенијом.
Фото: Unsplash/alien_crafted

Годинама развијана трговачка вештина Суботичана, која је подразумевала проналажење где и коју робу куповати у Мађарској јер је тамо јефтинија, а шта са ове стране границе последњих дана наишла је на нову, ненадану препреку. И то једну од оних која озбиљно утиче на кућни буџет, јер су се издаци Суботичана за гориво нашли под лупом Европске уније.

У тренутку када су цене свих животних намирница и потрепштина почеле да скачу, није занемарљива била уштеда која се постизала танковањем горива у Мађарској где је у једном тренутку од почетка ове године литар бензина био и до 40 динара јефтинији него у Србији. Да би се уштедело, требало је нешто и жртвовати, пре свега време које се проводи у гужвама на граници. Ипак, и у Мађарској се тада могло сипати само 20 литара горива по лимитираној, замрзнутој цени, али нико није контролисао да ли ће возило одмах отићи на суседну бензинску пумпу по још 20 литара.

Пре неколико дана Мађарска је продужила ограничење цена које важи за обичан бензин који сада кошта 480 форинти, односно између 140 и 160 динара по литру. У уредби коју је донела мађарска влада речено је да ова цена важи само за возила са мађарским регистарским ознакама, као и за странце из држава у којима је такође замрзнтуа цена горива и у којима и држављани Мађарске могу да купе гориво по тим лимитираним ценама.

Теоријски, у ову одредницу уредбе уклапале су се и Србија и Словенија.

На друштвеним мрежама масовно су дељене фотографије са бензинских пумпи у Мађарској на којима је наведено да за возила са мађарским, словеначким и српским таблицама бензин кошта тих субвенционисаних 480 форинти. Јављали су се и грађани који су тврдили да су по тој цени купили гориво, да би се ипак испоставило да то није масовна појава.

Односно, много је више грађана којима је на бензинским пумпама речено да они ништа о томе не знају и да бензин могу да купе по тржишној цени од преко 700 форинти, односно од 3. јуна, како је најављено, бензин од 95 октана коштаће 767,9 форинти, а нафта 750 форинти и са тим ценама за грађане Србије нема никакве уштеде. Напротив. На бензинским пумпама возачима из Србије је објашњено да они нису добили никакво упутство по којем могу и одређеним страним возилима да продају бензин по субвенционисај цени.

Пошто је ова тема заокупљала Суботичане, Панон РТВ, медиј на мађарском језику, истраживао је проблем, да би од своје дописнице из Будимпеште добили и разјашњење: Да би владина уредба заживела потребно је било и упутство министра спољних послова. Упутство није донето не због немара већ што се Европска унија заинтересовала за ово питање. Према речима Гергеља Гуљаша, шефа кабинета премијера Мађарске, уредба је требало да се заснива на принципу реципроцитета са Србијом и Словенијом, преноси Панон РТВ. Међутим, Европска унија сматра да је овакво решење дискриминишуће за остале становнике ЕУ. Наиме, директива ЕУ каже да свака држава чланица треба да озбеди да сва предузећа која послују на њеној територији у пружању услуге не сме да разликује кориснике у односу на њихове држављанство или место становања.

И док Брисел не одлучи, ништа од јефтинијег бензина за Суботичане, па и остале из Србије који возе пут Мађарске.

Održati umanjenje fiskalnog deficita na srednji rok

Преузмите андроид апликацију.