Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како сећи лук без суза?

Лук је основа многих рецепата, нажалост већина људи плаче док га сече и пита се како да га избегне.
Фото: Pixabay/stevepb

Зашто плачемо када сечемо лук?

За све је одговоран механизам лука, који служи за заштиту биљке од оштећења.

Укључује избацивање супстанци које изазивају пецкање и сузење очију. Да бисте то избегли, морате спречити ослобађање ензима, смањити њихову ефикасност или покрити очи.

Ево 4 савета да то постигнете.

Носи наочаре

Неки су можда већ пробали ово, па иако делује глупо, има ефекта и помаже. Ипак, можда ћете осетити пецкање у носу, али избегавајте да плачете.

Користите оштар нож

Свакако је боље имати оштар нож када нешто сецкате на ситно, а када је лук у питању, оштар нож ће изазвати мање лучење ензима који боду очи.

Охладите лук

Ако ставите лук у замрзивач на 30 минута или у фрижидер на 2 сата, требало би да ослободи мање ензима током сецкања. Овде ће вам поново требати оштар нож, али будите опрезни, што се више загрева, то ће бити јачи ефекат горења.

Проветрите кухињу

Ако можете, отворите прозор у кухињи и омогућите проток ваздуха, а можете и да укључите напу, јер циркулација ваздуха смањује количину надражујућих материја на једном месту, или директно испред вас.

Ove namirnice se najbrže kvare na visokoj temperaturi

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке