Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како се правилно спрема спанаћ: Посебно је важно да обратите пажњу на једну ствар

Никако га немојте бланширати дуже од неколико минута.
Фото: Pixabay/ponce_photography

Једна од здравијих намирница свакако јесте и спанаћ. У себи садржи бројне хранљиве материје, укључујући и гвожђе.

Наравно, препун је протеина, минерала и витамина и од његове конзумације свакако имамо вишеструку корист.

Међутим, као и свако поврће, уколико га не припремате правилно, он ће, приликом кувања, изгубити својства.

Како бисте их сачували, неопходно је да га кувате што краће, а посебно је важно да га не излажете високој температури.

Бланширање је свакако најједноставнији начин за припрему спанаћа. То значи да је потребно да га јако кратко убаците у кључалу воду, коју сте претходно благо посолили. Дакле, нека у води буде неколико минута, а за то време га више пута промешајте и, наравно, процедите чим га извадите из шерпе.

Фото: Pixabay/No-longer-here

Након тога можете да га припремите на уобичајен начин.

Уколико имате дилему који је то начин, ево и кратког упутства:

Загрејте мало уља у тигању или шерпи, на уљу пропржите сецкани бели лик, након тога додајте кашику брашна и промешајте све заједно. Када се све загреје и брашно почне да бива густо, мало по мало додајте млека, а затим и бланширани спанаћ и зачине које иначе стављате.

Пожељно је да направите количину коју ћете одмах појести, јер подгревање спанаћа није ни добро, а ни здраво.

Recept dana: Spanać sa belim lukom na mleku

Преузмите андроид апликацију.