Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како се правилно чисти четкица за зубе? Постоје два начина

Четкица за зубе је више него неопходна у нашим животима (и у основи у свакодневном животу), а главни разлог је одржавање оралне хигијене и чистог даха након „тешког“ оброка или јутарњег буђења.
Фото: Pexels/Cаstorly stock

Да би четкица за зубе правилно обављала свој посао, требало би да је одржавате чистом. Постоји неколико додатних савета које треба узети у обзир. Није довољно испрати је са доста воде након прања зуба.

Поглавље – четкица за зубе и бактерије

Наша уста су дом многих различитих врста микроба и бактерија. Када перете зубе и језик, на четкици за зубе остају бактерије, пљувачка, паста за зубе, остаци хране и (могћа) крв из десни. Истраживања су показала да чак и након испирања четкице за зубе водом, она и даље може бити контаминирана микроорганизмима.

Стручњаци такође кажу да хиљаде различитих врста микроорганизама могу развити на дршкама четкице за зубе и чекињама. Многи од њих нису опасни и природно се налазе у нашим устима. Нема званичних доказа да ће употреба четкице за зубе са природним бактеријама довести до оралних инфекција или других здравствених проблема, али у сваком случају, добра је идеја да своју четкицу за зубе одржавате чистом за сваки случај.

Како правилно очистити четкицу за зубе

Исперете топлом водом: Коришћење топле воде помаже у одржавању хигијене ваше четкице за зубе. Добро је опрати четкицу за зубе пре и после употребе. Топла вода уз помоћ ваших руку помоћи ће  да омекшате длачице и ослободите честице пасте за зубе и остатке онога што сте појели током дана.

Суво на ваздуху: Влажно окружење подстиче раст бактерија или плесни. Истраживања су показала да четкице за зубе које се чувају у затвореним кутијама, футролама и навлакама за четкице имају више бактерија него оне на отвореним просторима у купатилу. Зато оставите да се природно осуши на ваздуху и у усправном положају.

 

Преузмите андроид апликацију.