Кајсије су многима омиљено воће. Тренутно сезонско воће можете пронаћи у маркетима или на пијацама. Сада је прави тренутак да кајсије искористите за слаткиш наших бака – неодољиви пекмез.

Састојци:
- три килограма кајсија
- килограм шећера

Припрема:
Кајсије опрати и очистити од коштица. Исећи их на комаде. У дубљу шерпу поређати ред кајсија, па ред шећера. Процес понављати док не утрошите материјал. Оставити у фрижидер да одстоји преко ноћи. Сутрадан извадити из фрижидера и промешати. Ставити на јачу ватру, док не проври. Када је смеса проврила, смањити ватру и уз повремено мешање кувати сат времена. За то време, док се пекмез кува можете припремити тегле. Потребно је опрати тегле и ставити их у једну тепсију па у рерну на сто степени да се стерилишу. Тај процес траје до 10 минута. Загревати заједно хладне тегле и хладну рерну да не би дошло до пуцања тегли. Када се пекмез скувао, тегле напунити смесом и вратити у рерну на сто степени док се не ухвати корица. Оставити пекмез да се охлади, након тога ставити целофан и чисте поклопце. Држати пекмез на тамном и сувом месту.

Уколико сте пекмез мање кували од предвиђеног биће светлији. Ако сте смесу дуже кували, биће тамније боје.
У новосадским продавницама стаклене амбалаже – тегле за пекмез коштају од 35 динара па навише. За поклопац је потребно издвојити од 10 динара па навише.
Килограм кајсије кошта од 180 динара до 300 динара, у зависности где купујете. Ако купујете на пијаци цена за већу количину може да се коригује.
Преузмите андроид апликацију.