Како кувати паленту, коју у нашим крајевима зову и качамак, врло је једноставно.
Историја паленте потиче са севера Италије као њиховог аутохтоног јела за сиромашне људе и тамо се зове „cucina povera“.
Палента се припрема од кукурузног брашна, најчешће од кукурузне крупице, или крупно млевеног кукурузног зрна.
Кукуруз је веома хранљива биљка и не садржи скроб, па је палента погодна за исхрану особа осетљивих на глутен или оболелих од целијакије.
Ово здраво јело можете припремити за доручак, ручак или вечеру. Може бити и главни део оброка када се припрема са одређеним преливима и преливима и сосовима, али може бити и додатак главном јелу које је тада најчешће месног порекла. Паленту можете кувати на различите начине у зависности од рецепта који користите.
Можете користити или три шоље воде или пропорционално и поделити три шоље течности на воду и млеко да скувате једну шаку кукурузног брашна.
При кувању можете додати и мало путера како би палента била што кремастија.
Како кувати паленту као главно јело
Како кувати паленту као главно јело зависи од тога који ћете рецепт користити и да ли желите да буде као густа кремаста супа, тако мекана или желите да буде тврда, па ћете сипати прелив попут соса или сира или кајмака. . Након што вода проври, паленту ћете ставити у кључалу посољену воду са мало млека и путера и брзо мешати на лаганој ватри да се разбију грудвице.
Треба да смањите ватру како вам палента не би прскала по руци и опекла вас, а брзим мешањем брзо ћете уклонити грудвице. Неће се формирати грудвице ако полако додајете паленту у врелу течност уз паралелно мешање, додајући паленту или кукурузно брашно.
Ако ће вам палента бити главно јело, можете је послужити са додатком кајмака или сира, а ако волите мало јаче додатке можете додати и бели лук и неке друге биљне зачине.
Пустите машти на вољу и изаберите сос и прилог од паленте по жељи. Такође, како да кувате паленту да буде главно јело, можете са мало попржених комадића сланине или са мало чварака.
Избор је разноврстан, а на вама је да паленту као главно јело припремите онако како желите.
Како кувати паленту као прилог
Како кувати паленту као прилог зависи од тога шта ће палента бити прилог. Ако је палента прилог неком соку, можете је припремити да буде мекана и мало тврђа, па ћете сходно томе прилагодити време кувања паленте. Палента је одличан избор као додатак исхрани јер је веома здрава и пуна хранљивих материја за ваш пробавни систем.
Палента и како да кувате паленту као додатак, на пример, шницле од печеног меса биће савршен прилог уз одговарајућу салату коју волите.
Чак и када је палента прилог, можете је помешати са неким преливима по жељи, на пример, можете је посути кајмаком, или мало белог лука са павлаком.
Не заборавимо да палента потиче из северне Италије, где је пармезан обавезан додатак великој већини јела, укључујући и паленту. Палента посута пармезаном јер је веома укусна. Палента је одличан партнер у готовом јелу и уз печурке свих врста јер је веома благог укуса, а такође је одличан додатак свим врстама рибе.
Преузмите андроид апликацију.