Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како сазнати да ли вас мачка воли?

Наравно, мачке су племенита створења… Али, оне су често нерасположене и избирљиве. Лако је препознати кад је ваша мачка лоше воље, али да ли знате којим вам сигналима она говори да вас воли. Откривамо вам данас девет знакова који вам говоре да вас ваша мачка заиста воли.
Фото: Pixabay/Chiemsee2016
1. Предење

Мачка преде из много разлога – од задовољства до анксиозности. Али, обично када преде она говори да је срећна. Предење је дефинитивно средство комуникације. Кад мачка преде она показује локацију својим слепим новорођенчадима, али обично мачка преде да покаже своју љубав и задовољство.

Који је бољи начин да изрази љубав према нечему или некоме? То је управо оно што мачке раде када преду у вашем присуству. Мачје предење звучи као успаванка која смирује и животињу и власника.

2. Ваљање по поду

Када се мачка ваља по поду и лежи на леђима, овај полажај мачке не треба узимати олако. Сваки пут када се мачка изврне на леђа и истури стомак, она је у врло рањивом положају. Она то ради само када се осећа сигурно.

Сигурност значи много, било којој животињи, а мачкама посебно. Неће то урадити уколико вам не верује или се осећа незаштићено и невољено. И поверење, наравно, долази са љубављу. Када мачка тежи пажњи, увек се котрља около и гласно преде.

Фото: Pixabay/ 334092
3. Додиривање главом

Мачке показују наклоност према другим мачкама и људима трљајући главу или благим додиром чела. Мачке имају посебне мирисне жлезде које се налазе у њиховом челу, бради, образима и репу.

Уколико се трља са вашом кожом, она вас препознаје као члана породице и сматра вас поузданом особом, што је свакако велики комплимент. Посебно трљају главу о образ или чело оних које воле. Ова акција, која се назива „Бунтинг“, је врло интиман гест који мачке обављају само са својим омиљеним људима. Такав контакт обично узрокује лучење ендорфина (познат и као хормон среће) и код вас и код мачке.

4. Гребање

Иако вас можда нервира навика гребања и отисци оштрих канџи на вашем намештају, гребање може заправо бити акт љубави. Поред мириса који мачке остављају да обележе власништво, такође користе видљиво обележавање да прогласе нешто њиховим. Мачке имају тенденцију да оставе “поруке” на омиљеним местима својих власника.

Не љутите се на своју мачку и никада је немојте тући због изгребаног намештаја. Гребање је природан инстинкт и никада нећете сломити ову навику. Само се потрудите да понудите вашем крзненом пријатељу добру алтернативу попут пуњене играчке или старе кутије која ће задовољити природну потребу ваше мачке!

Фото: Pixabay/TeamK
5. Гњечење – масирање

Често можете видети мачку, како гура шапама напред назад и опонаша мешање теста. Кад год видите мачку како гњечи шапама, често је оно праћено предењем. Још као младунци, мачићи стављају своје шапе око мајчине брадавице, како би стимулисали проток млека.

Гњечење других објеката никада неће донети млаз млека, али ће их увек тај осећај подсећати на мајчину топлину и сигурност. Мачке ово обичне раде када су опуштене, мазе се са власником или када спавају у крилу свог власника.

6. Поклон за вас – доношење улова

Немојте се љутити на свог љубимица уколико вам у устима донесе миша. У питању је поклон за вас. Покушајте да не будете превише узнемирени од стране оних мишева које можете пронаћи на јастуку, у кревету или поред ТВ-а.

Мачке ће оставити дарове као знак наклоности, исто као начин на који људи дају поклоне. Неки стручњаци такође тврде да представљањем трофеја мачка жели да донесе свом власнику храну. Рођени ловац, мачка се увек труди да вас обрадује оним што може да ухвати – од буба до жаба.

Фото: Pixabay/Almi
7. Спавање

Мачке проводе доста свог времена спавајући, стога су оне веома селективне где спавају. Ако је у дивљини, мачка је веома рањива док спава. Инстинкт да се заштити је и даље ту, чак и код питомих мачака.

Зато мачка мора веровати свом власнику, да би спавале у крилу или на отвореном. Опет, поверење долази са љубављу. Знајте да вас ваша мачка обожава уколико дели кревет са вама. Мачке су усамљени ловци, тако да када ваша мачка жели да дели простор са вама, знајте да се осећа сигурно и удобно.

8. Мјаукање

Мачке често мјаукањем комуницирају са другим мачкама, мада оне могу да мјаучу различито, па чак и пренесу емоције кроз начин на који мјаучу. Али, оне ипак мјаукање користе као комуницирају са својим власницима.

Сматрајте то гласом љубави. Многи власници мачака се изненаде када открију да њихова мачка одговара на поздраве мјаукањем. Међутим, у зависности од тона, мјеукање такође може означавати иритацију, упозорење или глад. Константно мјаукање можда значи да ваша мачка има болове.

Фото: Pexels/Pixabay
9. Мачка вас лиже

Мачке своје власнике доживљавају као велике мачке. Дакле, ако вас мачка лиже, то значи да вас види као део њене породице и да вас воли. То што вас мачка лиже не мора увек да значи да вам даје “пољупце”.

Напротив, мачке лизањем власнику понекад шаљу упозорење да су под стресом или да се боје нечега. Многи власници не уживају у “пољупцима” своје мачке, али дефинитивно цене начин на који она покушава да каже “волим те”!

Мачке су веома независна, нежна и вољена створења. Ако имате среће да делите живот са мачком, лако ћете схватити да ли вас ваша мачка воли. Знаке љубави је понекад тешко прочитати, али надамо се да су вам ови савети помогли да схватите да вас ваша мачка воли.

Мачке су превише избирљиве када бирају пријатеље, али када ваша мачка показује љубав према вама, ви ћете постати њен доживотни пријатељ.

Bebe do devetog meseca ovu hranu ne treba da jedu: Budite oprezni

Преузмите андроид апликацију.