Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како психолози тумаче сновe: Шта значи кад сањате да падате или бежите

Да ли су снови само пројекција нашег ужурбаног начина живота, напетости коју осећамо због посла и других обавеза или они заиста крију неку дубљу поруку?
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

О људским сновима је написан велики број књига, а један од истраживача који сматра да су снови заиста “нешто више” је и психолог Јан Валас, који је у својој тридесетогодишњој пракси објаснио више од 150.000 снова. За портал IFL Science одабрао је девет најчешћих снова које људи сањају, а потом их је објаснио:

 Проналажење нове и некоришћене собе у вашој кући или стану

Валас тврди како, у контексту снова, просторије у ентеријеру заправо представљају разне аспекте карактера. Стога, ако у сну видите до тада непознату собу, највероватније ћете брзо открити скривени талент за који до тада нисте знали да поседујете. Оно што треба да учините је да покушате да што више времена посветите ономе за шта нисте имали времена, а што бисте можда могли да назовете својим скривеним талентом.

 Губљење контроле над аутомобилом
Фото: Pexels/jeshootscom

Према психологу, ауто у сновима представља способност напретка према одређеном циљу. То би значило да у свакодневном животу имамо осећај недовољне контроле на путу до успеха. Валас саветује да у данима кад сањамо овакве снове треба да се препустимо својим инстинктима и да пустимо да ствари теку својим током.

Фото: Unsplash/Sharon Mcutcheon
 Падање

Падање, непријатан сан који је свако барем једном сањао, указује на то да се пречврсто држимо одређене ситуације у стварном животу. Оно што подсвест жели да нам поручи је да треба да се опустимо и препустимо да се ствари дешавају спонтано, јер ће једино тако све полако доћи на своје место.

Летење

Сан у којем имате способност да летите указује на то да сте у стварном животу коначно “пустили” људе и ситуације које се вас спутавале, тврди Валас.

Одлазите на испит неприпремљени
Фото: Unsplash/Jeswin Thomas

Испити у сновима представљају начин на који оцењујемо сами себе у стварном животу, односно у којој смо мери критични према сопственим поступцима. Валас сматра да нам ови снови поручују да треба да смањимо самокритику и да постанемо свесни својих добрих страна и квалитета.

 Голотиња у јавности

Одећу користимо како би се на својеврстан начин представили људима око себе. Ако у сну сањамо да смо голи на јавном месту, сан нас највероватније упућује на ситуацију у којој смо се осетили рањиво. Валас саветује да је то знак да треба да се отворимо према другима. То је најбољи начин да се покажемо у потпуности и да искажемо наше право Ја. Са њима ће се појавити све оне наше добре особине, карактер, али и наши таленти.

 Бег од некога
Фото: Unsplash/Sonia Kuniakina

Уколико сањате да неко трчи за вама, а ви бежите – ви дословно бежите од проблема у стварном животу, каже Валас. Занимљиво је да се заправо ми подсвесно желимо да се суочимо с тим проблемом, али не знамо како. Психолог саветује једино ако приступимо решавању проблема можемо умирити свој ум и тело.

 Испадање зуба

Језив сан који су многи сањали Иан Валас описује као стање ума које нас упућује да имамо проблем с сопственом сигурношћу и самопоуздањем. Психолог саветује да ситуацију због које се тако осећамо треба да сагледамо из другог угла, односно да покушамо да јој приступимо као изазову, а не нечему што ће нас у потпуности обесхрабрити.

Da li su maloj deci zaista potrebni jastuci dok spavaju?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке