Анемија, или како је већина зове малокрвност, је стање где је поремећена производња црвених крвних зрнаца.
Смањена концентрација хемоглобина у крви, као и смањење еритроцита је нешто што карактерише анемију.
Еритроцити садрже хемоглобин (протеин који преноси кисеоник из плућа до свих мишића и органа нашег организма, богат гвожђем који му даје црвену боју). Стварају се у коштаној сржи одакле улазе у крвоток и циркулишу око 120 дана.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2021/11/pexels-roger-brown-5149400-1-300x243.jpg)
Иако је тешко утврдити тачан настанак анемије, три су главна разлога зашто долази до ове појаве.
1. Губитак крви
Операција, траума или порођај могу бити разлог губитка крви, али и као последица чира на желуцу или преобилна менструација.
2. Дефицит црвених крвних зрнаца
Еритроцити (црвена крвна зрнца) настају у коштаној сржи. Уколико коштана срж не произведе довољно крви, као последица небалансиране производње крви јавља се анемија. Али исто тако може се јавити анемија, ако црвена зрнца не могу расти и развијати се исправно. Такође, недостатак гвожђа, узрокован неадекватном исхраном или као последица Кронове болести, један је од узрока појаве анемије.
3. Уништавањем еритроцита
Еритроцити имају свој животни век у крвотоку који је у просеку између 80 до 120 дана. Међутим, постоје нека стања која доводе то тога да имуни систем препознаје црвена крвна зрнца као страну супстанцу и напада их. Отров уједа змије, токсини настали као последица болести бубрега, проширена слезина неке инфекције и слично могу довести до уништавања црвених крвних зрнаца.
Симптоми анемије
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2021/11/pexels-cottonbro-10210773-1-240x300.jpg)
Иако је читав низ симптома који говоре да је дошло до анемије, први међу њима јесте умор и осећај недостатка енергије. Неправилан, убрзан рад срца, бледа кожа, бол у грудима, недостатак даха, модрице по телу, пад имунитета, пад концентрације, опадање косе и лоша циркулација такође указују да би требали проверити да ли је реч о анемији.
Провером крвне слике у лабораторији можете брзо добити информацију да ли се ради о анемији или не.
Поред евентуалне терапије које вам лекар препише, постоје намирнице које ће спречити настанак, односно помоћи да побољшате стање изазвано анемијом.
У исхрани која би требало да помогне у превенцији анемије, углавном се препоручују намирнице које обезбеђују унос већине нутријената који могу да утичу на стварање хемоглобина.
Препоручује се већа заступљеност намирница које садрже гвожђе, витамин Ц и витамине Б групе.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2021/11/pexels-polina-tankilevitch-4443478-1-300x243.jpg)
Лиснато поврће
Лиснато поврће, попут спанаћа, кеља и друго зелено лиснато поврће садржи значајну количину гвожђа. Наравно, цвекла и аронија су на врху лествице када је у питању борба са анемијом.
Махунарке
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2021/11/pexels-marina-leonova-7717474-1-300x243.jpg)
Просо, црни пасуљ, сочиво, грашак, соја, леблебија су увек добар избор, посебно код особа које избегавају унос меса и других намирница животињског порекла.
Орашасти плодови и семенке
Семе бундеве, индијски орах, пистаћи, семе конопље, семе сунцокрета, бадеми поред тога што су углавном врло укусни, садрже различите корисне нутријенте, укључујући и гвожђе.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2021/11/maksim-shutov-pUa1On18Jno-unsplash-1-300x243.jpg)
Месо, риба и морски плодови
Гвожђе из меса живине, говедине, свињетине се лакше апсорбује у организам од других меса, али се са саветује њихова умерена конзумација. Сардине, туна, лосос, остриге, шкампи су добар додатан извор гвожђа.
Унос говеђег и пилећег меса треба ограничити на 2-3 пута недељно у количини од 100-150 грама дневно, док осталим данима гвожђе можете обезбедити кроз унос протеинских намирница попут рибе, јаја и махунарки.
Витамин Ц ће побољшати апсорпцију гвожђа у организму, па се саветује уз конзумирање намирница богатим гвожђем, конзумирање намирница попут лимуна, грејпа, поморанџе, паприке, нара, авокада и других намирница богатих овим витамином.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2021/11/pexels-photomix-company-96974-1-300x243.jpg)
Понеке намирнице могу спречити апсорпцију гвожђа у организму, попут млека, претераног уноса житарица, кофеина, рафинисаних шећера, па се савитује да се ове намирнице искључе или макар смање, уколико се борите са анемијом.
Kafa od žira – okrepljuje organizam i poboljšava krvnu sliku
Преузмите андроид апликацију.