Артичоке имају бројне медицинске и нутритивне предности. Не само да су пуне антиоксиданата, већ су богате влакнима, витаминима Ц и К и минералима као што су магнезијум, фосфор, калијум и гвожђе.
Артичоке су заправо веома здраво поврће, а најукусније су када се кувају на пари, на роштиљу или динстане. Али већина људи пролази поред њих у продавници јер изгледају компликовано за кување.
Иако припрема артичока може бити тежи посао, кување је прилично лако, а када се навикнете, моћи ћете да их кувате кад год пожелите.
Ако кување артичока није за вас, постоји много других начина да их укључите у своју исхрану кроз салате, предјела и главна јела. Већина продавница продаје претходно исечене артичоке у конзервама, теглама и замрзнуте, што олакшава припрему оброка. Не само да су артичоке укусне, оне су такође пуне витамина и минерала и имају многе нутритивне вредности.
Шта су артичоке?
Артичоке су бодљикаво поврће са цветним изгледом, а оно што их чини јединственим је то што су заправо незрели цветни пупољци чичка који се беру пре него што процветају. Они су такође једно од најстаријих поврћа на свету, пореклом из Медитерана пре неколико стотина година.
Нутритивне предности артичока
Пошто артичоке постоје вековима, познато је да имају бројне медицинске и нутритивне предности. Не само да су артичоке пуне антиоксиданата, већ су пуне и влакана, витамина Ц и К и минерала попут магнезијума, фосфора, калијума и гвожђа. Познато је да артичоке регулишу крвни притисак, снижавају шећер у крви и побољшавају здравље јетре и пробаве. Студије показују да редовна конзумација артичока такође може помоћи у смањењу „лошег“ ЛДЛ холестерола и повећању „доброг“ ХДЛ холестерола.
Колико дуго можете чувати артичоке?
Ако купите целе артичоке, оне ће остати свеже око пет до седам дана у фрижидеру. Такође можете покушати да продужите рок трајања артичока тако што ћете их попрскати са мало воде и затворити их у пластичну кесу пре него што их ставите у фрижидер.
Како кувати и јести артичоке?
Кување артичока уопште може бити помало заморан процес, због чега многи људи више воле да купују артичоке у конзерви или у теглама које су већ исечене на половине или четвртине.
Ево како да направите класичну артичоку на пари:
Одрежите врх артичоке. Користите оштар нож или нож за хлеб да исечете око један инч од врха артичоке. Уклоните мале листове на дну. Можда ћете приметити да се у дну артичоке налазе мањи листови. Скините их јер нећете моћи да их једете када се артичоке скувају. Одрежите стабљику. Унутрашњост стабљике је један од најукуснијих делова артичоке, али је важно одрезати вишак да бисте се ослободили горчине. Оставите око центиметар стабљике. Исперите артичоку. Ставите сваку артичоку под хладну воду на неколико секунди да бисте били сигурни да је чиста. Обавезно повуците део листова уназад како би вода стигла до тешко доступних места. Ставите артичоке на пару. Напуните велики лонац са неколико центиметара воде и ароматичним зачинима, као што су бели лук, кришке лимуна и ловоров лист. Ово ће помоћи да артичока добије више укуса. Затим ставите артичоке у корпу за кухање на пари унутар шерпе, поклопите, динстајте, па динстајте. Пустите да се артичоке кувају на пари око 25 до 35 минута, док листови не омекшају. Када су артичоке готове, одмах уживајте у њима тако што ћете умочити листове у сос од белог лука или прелив од свежег лимуна.
Преузмите андроид апликацију.