Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како преслана храна утиче на мозак

Претходна истраживања показала су да је преслана храна повезана са губитком појединих можданих функција. Међутим, увек се сматрало да је то тесно везано са проблемима које изазива повишени крвни притисак.
Фото: Pexels/Cottonbro studio

Све је више чињеница које показују да пресољена храна може погубно утицати на наше здравље. Нова истраживања су показала да исхрана богата сољу може имати неповољан ефекат на рад мозга, поред већ стандардних срчаних проблема или високог крвног притиска.

Нова студија објављена у часопису “Nature Neuroscience” открила је да мишеви храњени великом количином соли показују знаке опадања менталних перформанси и когнитивних оштећења зато што њихов мозак показује недостатке крви.

Након једења веома слане хране мишеви су изгубили већину својих тешко стечених вештина за решавање проблема. На крају, они су чак престали да реагују нормално на ударац по њиховом телу.

Утврђено је да се ова промена функције мозга дешава чак иако исхрана на бази високог уноса соли није подигла крвни притисак. Ово указује на то да се и нешто друго дешава, осим већ познатих ефеката које има со на здравље кардиоваскуларног система, преноси бастабалкана.цом.

– Мозак је заправо главна мета штетних ефеката соли. Студија је показала да мишеви храњени високом количином соли развијају значајну мождану хипоперфузију (смањење крвног протока у свим деловима тела) и дубоку промену у ендотелној регулацији церебралне микроциркулације, што доводи до накнадног когнитивног оштећења – стоји у студији.

Да би ово открили, научници су групу мишева хранили 8 до 16 пута више од уобичајеног уноса соли, а то је количина за коју истраживачи кажу је упоредива са највећом могућом количином коју човек може да поднесе.

Овај налаз открио је смањење крвотока и у кортексу и хипокампусу, што су две важне регије мозга које су повезане с памћењем и учењем.

Након три месеца овакве исхране мишеви су постали дементни. Њихове мождане функције толико су се смањиле да су током времена изгубили способност да идентификују обичне објекте. То је веома поражавајуће за мишеве који су по својој природи веома радознали и воле да истражују нове ствари.

Даља истраживања показала су да високе дозе соли у организму мишева изазивају имуни одговор у њиховом танком цреву, што доводи до повећане циркулације интерлеукина-17, запаљенске супстанце која неповољно утиче на крвне судове мозга.

Иако је ова студија спроведена до сада само на мишевима, истраживачи верују да се велика количина соли вероватно исто показује и на људе.

Претходна истраживања показала су да је сувише слана храна повезана са губитком функције мозга, међутим, то се увек сматрало тесно повезаним са проблемима које изазива повишени крвни притисак. Сада, ово истраживање показује јаснији механизам како со може директно да угрози рад и функције мозга.

У међувремену, покушајте да ограничите унос натријума на мање од 2.300 милиграма дневно, што је једнако количини која стане у једну кафену кашичицу соли.

Čemu služi plastični „sto“ na pici?

Преузмите андроид апликацију.