Сезона јагода је почела, али многи људи се при куповини суочавају са питањем: како препознати праве, домаће јагоде и избећи увозне, које често немају толико добар укус?

Важно је знати да су прве јагоде које видимо у пролеће на пијацама или полицама продавница обично увезене – чак и ако продавци тврде да су домаће.
Праве локалне јагоде сазревају мало касније.Постоје очигледне разлике између домаћих и увозних јагода, ако знамо на шта да обратимо пажњу.
Облик, боја, мирис.
Домаће јагоде имају дубоко црвену боју по целој површини, препознатљиву арому и пуне су ситних семенки.
Њихове стабљике су светлозелене, а плодови су често неправилног облика – добар знак да нису хемијски третирани.
Увезене јагоде су, међутим, обично правилног облика, бледо ружичасте изнутра и готово без мириса.
Ако је унутрашњост јако црвена, постоји могућност да су третиране пестицидима.
Зато одвојите тренутак пре куповине, држите јагоду у руци, помиришите је и погледајте је.
Нос и очи ће вам брзо рећи да ли заиста имате нешто домаће израде у рукама или је то само добро упакована превара.
Ако правилно чувате јагоде у фрижидеру, могу трајати и до седам дана
Преузмите андроид апликацију.