Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како препознати праве, домаће јагоде на пијаци?

Сезона јагода је почела, али многи људи се при куповини суочавају са питањем: како препознати праве, домаће јагоде и избећи увозне, које често немају толико добар укус?
Фото: Pixabay/Pezibear

Важно је знати да су прве јагоде које видимо у пролеће на пијацама или полицама продавница обично увезене – чак и ако продавци тврде да су домаће.

Праве локалне јагоде сазревају мало касније.Постоје очигледне разлике између домаћих и увозних јагода, ако знамо на шта да обратимо пажњу.

Облик, боја, мирис.

Домаће јагоде имају дубоко црвену боју по целој површини, препознатљиву арому и пуне су ситних семенки.

Њихове стабљике су светлозелене, а плодови су често неправилног облика – добар знак да нису хемијски третирани.

Увезене јагоде су, међутим, обично правилног облика, бледо ружичасте изнутра и готово без мириса.

Ако је унутрашњост јако црвена, постоји могућност да су третиране пестицидима.

Зато одвојите тренутак пре куповине, држите јагоду у руци, помиришите је и погледајте је.

Нос и очи ће вам брзо рећи да ли заиста имате нешто домаће израде у рукама или је то само добро упакована превара.

Ако правилно чувате јагоде у фрижидеру, могу трајати и до седам дана

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке