Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како ово воће чува кожу и очи?

Мандарина потиче из југоисточне Азије на нашим просторима у шира употреба почела је од 19. века.
Фото: Pexels/Daniela Bartova

Ово воће богато витамином Ц, штити наш имунитет у сезони прехлада, а помаже и у одржавању витке линије. Уз све то мандарине имају карактеристичан сладак укус и могу послужити као одлична замена за нездраве слаткише што ће организму дати бројне бенефите.

Убрзавају варење

При конзумацији мандарина не треба заборавити ни на беле нити које обавијају плод са унутрашње стране коре. Ако једете много угљених хидрата и масти, тај део цитрусног воћа препун дијеталних влакана помоћи ће да се успорен процес варења због тешке хране убрза.

Чувају здравље срца

Мандарина је добар извор калијума, који снижава крвни притисак. ритам откуцаја срца доводи у равнотежу и чува здравље кардиоваскуларног система.

Подмлађује кожу

Богата антиоксидантима који спречавају ослобађање слободних радикала и оштећење коже, мандарина је одлично средство за негу лица. Разградњом бета-каротена синтетише се витамин А, коме можемо да захвалимо на баршунастој кожи.

Витамин Ц стимулише производњу колагена, па доприноси смањењу бора.

Смањују ниво холестерола

Антиоксиданти који су присутни у мандаринама помажу у смањењу лошег холестерола и подстичу добар холестерол. Такође, мандарине садрже и влакна које помажу у чишћењу артерија од лошег холестерола, и одржавају нормалан крвни притисак.

Јачају имунитет

Будући да су мандарине пуне витамина Ц, оне могу дати и до 80% потребног дневног уноса овог витамина. Витамин Ц у мандаринама је пресудан у превенцији прехладе и од виталног је значаја за правилно функционисање здравог имунолошког система.

Добре су за очи

Здравље очију одржавамо уносећи храну са каротеноидима као и другим антиоксидансима. Мандарине садрже и витамин Ц и каротеноид витамин А који помаже у спречавању макуларне дегенерације, као и у дренажи стакластог тела ока где би притисак могао проузроковати глауком.

Kako kuvati savršenu kašu za doručak od griza bez grudvica

Преузмите андроид апликацију.