Почетна > Лични развој и родитељство
Живот и стил Лични развој и родитељство

Како открити људе којима је главни циљ да доминирају?

Бахати, егоистични људи, који имају потребу да доминирају, не приказују своје ставове отворено! Они знају да је важно упаковати своје понашање у нешто примереније, као што је опуштеност, неоптерећивање ,,глупостима“, лежерност!
Фото: Pixabay
Пред вама су 7 честих начина на који људи који желе да доминирају то раде, и по којима их можете разоткрити:
  • Они не моле, они траже тј. узимају и пре него што им се нуди јер сматрају да им припада све, па чак и оно туђе. Нису ни мало стидљиви, то је, по њиховом мишљењу, особина ситне бораније.
  • Не захваљују се искрено, само ради реда и то врло ретко. Људима који желе да доминирају природно је да користе услуге и средства других људи. Од тога не праве ,,биг деал“. Сматрају да овог другог нико није терао да им чини.
  • Никада одмах не одговарају на поруке, поготово не у групним комуникацијама, нпр. у вибер или фб групама. Пазите, пише никада. Сви ми остали смо често спречени да одговоримо јер смо заузети, али људима који желе да доминирају то је део тактике, тј. они вас увек прво остављају да чекате. Тиме се позиционирају изнад вас, што им је и циљ.
  • Они купују само скупо: скупу гардеробу, скупе аутомобиле, скупу храну. Поклањају материјално вредне поклоне. Нема код њих ништа скромно. Скромност сматрају слабошћу.
  • Не баве се тривијалним пословима. Опуштено препуштају другима своје прљаве судове.
  • Долазе и одлазе кад њима одговара на породичне ручкове, састанке, па чак и на посао. Није им важно што не поштују туђе време, важно им је само да буду доминантни и да испоштују своју потребу да их неко чека.
  • Посматрајте положај њиховог тела. Чак и он је надмен, али се крије иза прихватљиог ,, волим да ми је опуштено“. Људи који желе да доминирају седе на начин који их високо позиционира, пребацују руке преко наслона, завале се, подижу ноге, рукују се тако да њихова рука пада од горе…
    То што неко седи опуштено или купује скупе ствари, није само по себи показатељ да је реч о особи која жели да доминира и која је бахата и себична. Али ако сте препознали неког из вашег окружења у више горе наведених тачака, можете бити сигурни да сте намирисали уљеза. У тој опцији, немам за вас много решења, осим предлога: ,,Бегајте!“

 

Биљана Грбовић, оснивач Удружења родитеља “Матица”
Радујем се кад помажем! 

Фото: Градске инфо

Kuvate li ručak svojoj deci?

Преузмите андроид апликацију.