Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како организам реагује на прескакање оброка?

Ако сте икада прескочили оброк, а то се дешава чак и онима који се брину да увек доручкују, ручају и вечерају, вероватно сте се запитали шта би се десило са вашим телом да вам то постане навика.
Фото: Pixabay/niekverlaan

Што се тиче редовног прескакања оброка, истраживачи још увек прикупљају доказе о потенцијалним дугорочним ефектима на тежину и здравствена стања као што су болести срца и дијабетес.

Али који су краткорочни ефекти на ваше тело када прескочите оброке?
Смањује се ниво шећера у крви и енергије у телу

Редовни оброци током дана спречавају пад енергије током истог периода и одржавају вас будним и фокусираним. Ако прескочите оброке, вашем телу почиње да понестаје тренутних залиха глукозе, главног горива мозга. Низак шећер у крви може исцрпити вашу енергију, чинећи да се осећате успорено и слабо. Недостатак глукозе такође може отежати концентрацију. Други симптоми ниског шећера у крви могу укључивати дрхтање, знојење и раздражљивост.

Осећај велике глади и преједања

Када не једете довољно често, можете се осећати потпуно преплављени потребом да нешто поједете. Тешко је размишљати о било чему другом осим о храни када ваше тело нема довољно енергије. Овај осећај такође није добар за продуктивност на послу, дружења са пријатељима и опште задовољство у животу. Ако останете без хране дуже време, ваше преференције у храни се такође мењају када постанете веома гладни. Гладни људи често једу угљене хидрате и слаткише јер им то подиже ниво шећера у крви и брзо им подиже расположење. Проблем је у томе што ово траје само кратко време осим ако у исхрану не додате масти, протеине или влакна поред угљених хидрата да бисте ублажили скок глукозе. Из тога следи да ћете ускоро поново бити гладни. Ако сте превише гладни, већа је вероватноћа да ћете се преједати како бисте надокнадили недостатак хране коју сте пропустили током дана. Преједање такође може изазвати мучнину, затвор, надимање и исцрпљеност.

Потешкоће у концентрацији

Недостатак хране се огледа и у физичкој активности и вежбању. Када вежбате, тешко вам је да се концентришете на ову активност ако сте гладни. Такође, ако не једете правилно пре тренинга, имаћете мање користи од вежбања него што бисте иначе. Исто важи и ако не добијете одговарајући оброк након тренинга, јер ваше тело не може да поврати нивое гликогена (за који су потребни угљени хидрати) и мишића (који захтевају протеине). Укратко, ако сте физички веома активни, никада није паметно прескочити превише оброка. Стручњаци у основи препоручују да сви једу барем сваких неколико сати током дана.

Hrana za koju mislite da je dijetalna, a ustvari goji

Преузмите андроид апликацију.