Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како одвојити викенд од радних дана

Ево зашто би и како би требало да уведете што већи јаз између радних дана и слободног викенда.
Фото: Unsplash/Persnickety Prints

Нисте једини ако не знате који је дан, време вам брзо лети и многи тешко одвајају приватно од пословног.

Остајање и рад код куће има многе своје предности, али и мане. А, једна од њих је и неразликовање времена за одмор и времена за рад, првенствено викенда.

Међутим, и они који иду у канцеларију нису у некој предности, најчешће се и сами боре с мањком времена које носи путовање с посла и на посао, али заједничко је свима следеће, вероватно се сваке недеље изненадите па кажете наглас ‘зар је петак?’.

А, онда схватите да вам то ништа не значи јер рокови су и даље ту, ручак се кува, а треба убацити и коју шетњу природом.

Е, па викенд је и те како важан за ваше психичко здравље и ментални одмор, он и даље мора бити време за вас те све оно што вас весели и испуњује. Зато следи неколико супер савета.

Планирајте

Ако се добро сећате, иначе би већ око среде лагано почели да планирате викенд, с ким се налазите, куда се иде и шта се догађа у граду.

Наравно, некад би одлука спонтано пала и у петак, а ово су супер навике које можете увести опет.

Дакле, испланирајте викенд и то са свиме што вас тренутно може развеселити.

Можда је то неколико супер филмова које већ неко време покушавате да одгледате, нови колач за који рецепт већ неко време само стоји по вашим отвореним табовима на компјутеру, или сачувани на Инстаграму, кратки онлине шопинг, читање омиљених блогова, велики доручак на балкону, шетња новом локацијом.

У сваком случају, донесите пар одлука унапред – и држите их се.

Посао на страну

Ваш радни кутак заузео је дневни боравак или трпезарију? Викендом се растеретите тога. Средите сто, обећајте си да нећете седети за лаптопом, наручите цвеће или га уберите сами и украсите исту ту трпезарију или дневну собу. У сваком случају посао и визуелно себи склоните с пута и уживајте у уређеном ентеријеру.

Фото: Pexels/Yaroslav Shuraev
Другачији ритуали

Викендом радите неке ствари које не радите преко недеље. Да ли је то доручак на балкону, кафа у природи, јутарње слушање омиљеног албума, омиљена маска за лице или лакирање ноктију – неке ствари издвојите и нека буду резервисане за суботу или недељу.

Алкохол

Да, написали смо то. Знамо да већина вас ужива у фином вину или освежавајућем пиву. Морамо вас само подсетити да алкохол утиче на ваше здравље и свакако није паметно пити га превише у доба када је важно оснаживати имунитет.

Ипак, ретки га се могу одрећи, али шта кажете на то да га оставите као своју викенд посластицу? Нешто посебно што отварате у данима одмора, то би вас могло додатно развеселити, али и опустити током дана када не морате бити екстра продуктивни.

Bye, bye тренерка

Желели ви то себи да признате или не, одећа коју носимо и те како утиче на наше расположење. Уколико никако не можете да се натерате преко недеље, завирите у свој ормар мало озбиљније бар викендом.

Одаберите омиљени комад који нисте дуго носили, можда неки који сте тек купили и средите се. Све што тај дан чините биће некако боље.

Koliko sati dnevno sedimo, a koliko bi trebalo da izdvojimo za šetnju?

Преузмите андроид апликацију.