Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како обичан шлаг да претворите у праву посластицу?

Како бисте то постигли уопште не треба уложити пуно труда, а резултати су фантастични.
Фото: Pexels/Rdne

Неким десертима увек фали „оно нешто“ да буду савршени, било да је реч о кугли сладоледа или мало хладног шлага. А када говоримо о шлагу, не мислимо на оне куповне који долазе у лименкама под притиском, него о фином шлагу из кућне радиности, добијеном из пуномасне павлаке за шлаг.

С њим се можете заиста поиграти, јер је безброј могућности да му поспешите укус. Наравно, неке ствари не треба мењати, али некада је само мала промена довољна да створите нешто сасвим ново и узбудљиво. Овај једноставак поступак за бољи укус професионални посластичари имају у малом прсту, али они кућни често заборављају – инфузирање!

Како истичу на порталу Еатер, павлака за шлаг је савршена за експериментисање с укусима и њиховим комбинацијама. У њу можете додати млевене, али и свеже зачине, нарендати корицу агрума, натапати штапиће ваниле и штапиће цимета… У павлаку за шлаг можете додати и разне екстракте укуса, но увек је боље одлучити се за изворну намирницу, примера ради, нарендану корицу лимуна или наранџе, кафу у праху и слично.

Ради се притом о хладном инфузирању: у своју павлаку за шлаг убаците, на пример, гранчице мајчине душице, рузмарин или лимунску траву па пустите да у фрижидеру тако одстоји 24 сата. Након тог процедите павлаку и пробајте је како бисте тестирали јачину укуса. По потреби додајте још павлаке за шлаг или пак поновите поступак инфузирања да појачате укус. Након тога следи прављење самог шлага помоћу миксера.

Ако немате времена за инфузирање, пре него почнете правити шлаг умешајте у павлаку за кување млевени кардамом или мушкатни орашчић, а ако сте храбрији, испробајте и млевену паприку. Можете додати и кашику сезамовог уља ако желите да добијете орашасту ноту или мало тамари соса ако вам треба мало сланоће. Умешајте мало пекмеза или џема да добијете на воћности и боји.

Будући да је шлаг додатак, а није главна звезда вашег десерта, улог је мали, а простор за креативност заиста велик, па се опустите и почните са испробавањем.

Kako se pravilno čuva pasulj? Ovo je jedini način da ne izgubi ukus

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке