Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Како можете да запловите Дунавом? Колико кошта изнајмљивање бродића, чамца или кајака?

Током ових врелих дана у Новом Саду, омиљени вид вожње за грађане јесте свакако онај на води. Будући да је Дунав веома мирна река готово је савршена за вожњу бродићима, а самим тим је и савршено место за веслање чамцем или кајаком.
Фото: Градске инфо

Будући да немају сви љубитељи пловидбе неки вид воденог превозног средства  довијају се на разне начине да би по реци направили бар један круг. Распитали смо се да ли у Новом Саду постоје места где може да се изнајми бродић, чамац или кајак.

„Дунавски рафтинг“

Многим суграђанима су већ познати по својим услугама које пружају на Дунаву. Окупљање гостију је на Шпицу Рибарског острва где је усидрен излетнички брод-катамаран „Пливајуће острво“.

После укрцавања започиње узводна пловидба уз Рибарско острво, улаз у Шодрош, Каменичку аду. На новосадској капији прелази се Дунав и улази се у Раковачки дунавац одакле се наставља низводна пловидба уз Камењар и Сремску Каменицу спуштањем испод Каменичког моста, све до Петроварадинске тврђаве. Након тога, катамаран-бродић се окреће и плови поред Данубиуса и Штранда, те поново упловљава у Дунавац и пристаје. Полазак и повратак са Рибарског острва је по договору групе.

Цене за овај вид авантуре су веома коректне. Капацитет брода је 20 особа а сат времена вожње кошта 140 евра. Код њих се организују и веслачке туре до Љубавног острва, птичијег рукавца, од Бачке Паланке до Новог Сада, затим од Новог Сада до Старог Сланкамена. Ту је и чувени новосадски спуст до Београда, али и туре до Ђердапа које се организују по договору.

Цене оваквих тура се разликују, па пловидбу од Новог Сада до Старог Сланкамена по особи стаје од 45 до 65 евра. Интересантна је и тура „Новосадски Амазон“ где је цена изнајмљивања кануа за 2 особе 300 динара по сату. За оне који први пут седају у кану обезбеђена је и обука у веслању. Кануи (са сигурносним прслуцима) се могу изнајмити сваки дан до 17 часова.

„Kayak House“

За оне који више воле да веслају и да уживају у лаганој пловидби Дунавом побринула се компанија „Kayak House“ , а налазе се у згради на Сунчаном кеју 13. Код њих могу да се изнајме кајаци и даске. За изнајмљивање кајака двоседа треба издвојити 1.000 динара за сат, док цео дан вожње износи 3.000 динара. Изнајмљивање једноседног кајака је од 500 до 2.000 динара, а цена зависи од сатнице. Изнајмљивање даске за веслање за седам особа на цео дан стаје 12.000 динара, а за сат времена – 3.500 динара. Изнајмљивање даске за једну особу за цео дан је 3.000 динара, а за сат времена – 1.000 динара.

 

„Веслај 021“

Налазе се на Булевару деспота Стефана 7А и нуде рентирање кајака као и „Taxi Boat“. Цене варирају у зависности од услуге и договори се обављају путем њихове Инстаграм странице.

Компанија „Чартер мастер“
Фото: Градске инфо

Компанија „Чартер мастер“ са седиштем у Новом Саду и Београду, између осталог, као једну од специјалних услуга, нуди и рентирање приватних глисера зарад разгледања обале, али имају и речне излете у непосредној близини Новог Сада. Грађани могу да бирају између спортског глисера „Rinker 186 Captiva“ и АQ 540 споријег глисера за крстарење. За модел „АQ 540“ треба издвојити 200 евра за минимум два сата вожње, док сваки наредни сат стаје 60 евра. Примера ради, ако се рентира на четири сата онда је цена 320 евра. С друге стране, два сата вожње глисером „Rinker 186 Captiva“ стаје 300 евра, а сваки  наредни сат је по 80 евра, тако да за четири сата вожње треба издвиојити 460 евра. Ова компанија у понуди има и рентираје јахте за посадом, а цена је за цео дан је 200 евра.

Бродић „Анаталби“

Бродић „Анаталби“, који је у поседу Атиле Дањија многим суграђанима је такође интересантан, а њим можете да пловите сваког радног дана од 19 до 20.30 сати, с тим да би у групи за вожњу требало да буде бар шест особа.

Пловна рута је по Новом Саду, полазак је са Наутичког клуба (између Штранда и Једриличарског клуба). Плови се низводно испод мостова, затим се враћа узводно према Камењару и ту се чека залазак сунца. Тренутно је промотивна цена од 1.200 динара по особи. За остале туре типа прославе или слично цена се формира тако што је први сат 60 евра, а сваки наредни се доплаћује 30 евра. Тако, примера ради, три сата вожње за 10 особа кошта 120 евра.

Скутери

Иако су скутери за младе можда и најинтересантније водено превозно средство, у Новом Саду нико нема дозволу за њихово изнајмљивање.

Након приложених информација важно је такође напоменути да свака особа која жели да вози чамац мора да има положено за управљање чамцем категорије А и управљем чамцем категорије Б. А дозволу могу да добију све особе од навршених 16 година и они могу да управљају чамцем за сопствене потребе, до седам метара дужине и снаге погонског уређаја до 15 киловата. Дозволу за управљача чамцем категорије Б стиче пунолетна особа и она може да управља чамцем дужине од седам до двадесет метара и снаге погонског уређаја веће од 15 киловата. Полагање испита за дозволу за управљача чамцем А и Б категорије обавља се у лучкој капетанији.

Omiljena prečica Novosađana je… (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.