Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како можете да потпомогнете лучење хормона среће? Ови савети ће вам добро користити

Допамин, окситоцин, серотонин и ендорфин спадају у групу „хормона среће“. Они нам помажу да се осећамо боље и будемо расположени. Лучење ових хормона може Се појачати и подстаћи различитим активностима.
Фото: Pexels/Juan Mendez

Допамин је „хормон мотивације“ или награде који нам пружа фокус и жељу да будемо продуктивни. Његово лучење можете подстаћи тако што ћете урадити нешто што одлажете дуже време.

Активности које могу подстаћи лучење овог хормона јесу физичка активност, третман, сређивање, уживање у јелу и генерално брига о себи.

„Хормон љубави“ или окситоцин највише се ослобађа у тренутку оргазма. Поред тога, када осетимо „лептириће у стомаку“ за то је заслужан окситоцин. Активности којима можете подстаћи лучење овог хормона јесу грљење вољених особа, играње и мажење са кућним љубимцем, као и провођење времена са бебама.

Серотонин је „хормон среће“ који је од великог значаја за наше ментално и физичко здравље. Недостатак овог хормона један је од честих узорчника депресије. Активности које могу подстаћи у лучење „хормона среће“ су медитација, трчање, ботавак на сунцу, шетња природом, вожња бицикла, пливање, медитација.

Ендорфин спада у природне аналгетике и он изазива осећај еуфорије. Активности које могу подстаћи његово ослобађање у организму јесу гледање комедија, вођење љубави, конзумација тамне чоколаде, вежбање, гледање комедија и сличних садржаја, као и вежбање и физичка активност.

Tri arhetipa ličnosti prema Jungu: Da li ste buntovnik, čarobnjak ili heroj

Преузмите андроид апликацију.