Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како јести шкампе? Многи их обожавају, али не знају како да их припреме и очисте

Шкампи су многима омиљена храна, а ипак многи не знају како да их очисте или припреме.
Фото: Pixabay/sintec

Шкампи су нутритивно богато јело и садрже мало калорија. Важно је бити опрезан када купујете шкампе, да купите оне који нису оштећени и који немају црне тачке.

Да не бисте бацили превише меса, потребно је знати како јести шкампе, али и како их најбоље чувати.

Зашто су шкампи добре?

Поред занимљивог укуса, шкампи садрже много витамина и минерала, а богати су и протеинима. Имају мало калорија и не садрже угљене хидрате. Тако садрже селен, витамин Б12, гвожђе, јод, фосфор, цинк и магнезијум. Такође су богати омега-3 и омега-6 масним киселинама, као и антиоксидансима.

Шкампе, с друге стране, имају доста холестерола, док су неки људи алергични на ову намирницу и не би требало да је једу ни по коју цену.

Како јести шкампе?

Шкампи се најчешће једу ручно. Прво извадите главу тако што ћете прстима једне руке држати реп шкампа, док кашику ставите на део где се спајају глава и тело и једноставно их раздвојите. То можете учинити и рукама, али имајте на уму да вам је потребан пешкир за брисање. Оклоп ћете уклонити прстима тако што ћете једном руком држати шкампе, а прстима, тачније ноктима друге руке или ножем, пробушите танку љуску са унутрашње стране шкампа. Када дођете до краја, само скините оклоп.

Ово се такође може урадити уз помоћ прибора за јело. Задњу страну шкампа пробушите виљушком да остане на тањиру. Окрените кашику наопако и нежно је гурните испод љуске близу врха шкампа. Љуска ће почети да се цепа, а затим кашиком притисните крај шкампа, уз реп, одмакните реп од тела и тако ће вам остати месо шкампа. Код шкампа се месо и сокови који су остали у цвекли, али и у глави, могу усисати у уста.

Како направити шкампе на бузари?

Најпознатији начин припреме шкампа је онај на бузари. Шкампи се на овај начин праве у великом лонцу да се сви укуси добро измешају, али и да остане сос у коме су се шкампи кували. Осим тога, шкампи се једноставно могу пржити на грил тигању са мало уља и касније прелити маслиновим уљем, першуном и белим луком.

Неопходно:
  • 1 килограм шкампа
  • 2 лука
  • 2 чена белог лука
  • 200 милилитара белог вина
  • 100 милилитара пире парадајза неколико мрвица хлеба мало першуна маслиново уље
Припрема:

Црни и бели лук ситно исецкајте и продинстајте на маслиновом уљу. Затим додајте парадајз, сецкани першун и со и бибер и кувајте око 15 минута. Оперите шкампе и додајте их у шерпу. Додајте вино и све промешајте. Покријте шерпу и кувајте на лаганој ватри око 20 минута. На крају додајте презле по жељи и оставите да се све кува још неколико минута. Послужите у тањиру од шкампа уз сос у коме су се кувале и послужите уз хлеб који можете умочити у тај сос. Са стране припремите воду са лимуном у којој ћете опрати руке.

Пријатно!

Evo kako da koristite maslačak u ishrani

Преузмите андроид апликацију.