Почетна > Србија
Србија

Како је Тесла преко ноћи постао Хрват?

Пре нешто више од стотину година у свету се повела полемика које је националности онај кога сви својатају и желе да буде њихов, највећи изумитељ на свету, Никола Тесла?
Фото: Pixabay/www_slon_pics

О његовом пореклу су многи нагађали. Из дана у дан доносиле су се нове претпоставке због којих је Тесла био ословљаван свакако, осим Србином.

Простор данашње Лике, где је Тесла заправо рођен, био је под аустроугарском влашћу због чега би великог научника амерички новинари, који су због његових достигућа често писали о њему, именовали Аустроугаром.

Срећом и у то време, као и данас, поред неетичких новинара који се нису трудили да открију његово право порекло, било је и оних који су желели да открију одговор на највећу мистерију оног времена: Које је националности Никола Тесла?

Због тога је, давне 1921. године амерички новинар Џорџ М. Мунгас одлучио да не околиша и одговор потражи код самог научника.

Тесла је у писму које је послао као одговор, јасно, гласно и поносно изјавио да је српске националности, те своју тезу као прави научник,  поткрепио чињеницама о историји своје породице Тесла/Мандић у којој је до његовог рођења било чак 38 православних свештеника.

Фото: PrtSc/Facebook/Teslina naučna fondacija Srbija

„Поштовани господине, примио сам Ваше љубазно писмо од 31. маја и желим да Вам се захвалим за интересовање које показујете. Ви наравно знате да сам ја Србин, који потиче из једне од најстаријих лоза, с обзиром на то да име породице моје мајке потиче од давнина као и друга имена у нашем народу.
Уредник листа Kansas farmer and mail and breese недовољно разуме да је провинција, у којој сам ја рођен, у то време била само под политичком влашћу Аустрије, што никакве везе нема са народношћу.“

Данас, 101 годину касније, човек би посмилио да је мистерија разрешена, те да су се расправе на ову тему одавно завршиле. Међутим, иако мистерија јесте решена, неосновано својатање научника од стране Хрвата и даље траје.

Како та прича почиње?

Некада давно постојала је једна краљевина, у алегоријском смислу назваћемо је породицом, у којој је Србија била у улози мајке која је за своју децу прихватила све оне који су за то имали интереса и таман када се бајка приближавала оном познатом “…и живели су срећно до краја живота“, деца су се окренула против ње.

Тако је Србија, као мајка која се борила за ослобођење своје деце обезбедила да Хрватска данас има излаз на море, иначе би се на тим просторима уместо са “Бок“ поздрављало са “Ciao“ како је то случај у Италији.

Знате већ како то бива када се људи сукобе око одређене играчке па свако узме да је својата. У неком моменту та играчка постаје дословно неважна, а најважније постаје одузети оном другом нешто што је његово и на тај начин показати моћ.

Тако некако иде и прича између Хрватске и Србије. Хрватске као детета које би на силу два пута вечерало, иако није гладно, само да њена усвојена мајка не би добила своје парче хлеба.

И добро, стање је такво још од распада Југославије, није да се пуно мењало, нити су се људи пуно мењали, осим рецимо на горе.

Док су се код нас образ, част и вера стицали рођењем, они су улагали године стварајући псеудостварност и учећи своје потомке да је њихова новопечена вера исправнија, да су њихови идеали бољи, да су они оштећена страна, те да је Никола Тесла хрватске националности.

Потомци су то и усвајали, без да прочитају књиге, поткрепе ову тезу неким чињеницама, или се уопште упусте у размишљање о томе.

Једноставно је, наследили су је од оца, диде, прадиде и није ту било места за било каквом провером, јер Боже мој, дида је тако рекао нешто касније након што је протерао неколицину православних породица из српских села на подручју данашње Републике Хрватске.

Дида се не преиспитује! Херојског ли дидиног подвига!
Фото: Pixabay/Gordon Johnson

Због тога они данас користе сваку прилику да искриве чињеницу да је један од највећих светских научника рођен је у селу Смиљану које се данас налази унутар хрватских граница, био Србин чији је отац био православни свештеник.

Син протојереја Милутина Тесле, који је у својој младости оглашавао звона у парохијском храму Светих апостола Петра и Павла у Смиљану, убрзо се прославио по свом брилијантном уму, а чак и они који се никада нису дохватили књиге знају да без Тесле не би било струје и свих иновација које је она донела.

То значи да не би било ни интернета па на крају ни нас оваквих какви смо данас, што можда и не би било тако лоше.

Никола Тесла сачувао је преко 70 000 писама која је примио за живота, а у оним која су пристизала од родбине јасно се види да се ради о човеку православног порекла.

Ипак, уколико и на то одлучите да затворите очи, не знамо да ли ћете исто успети да учините и са његовим оригиналним крштеним листом који тврди исто.

Сада, поново долазимо до приче о две сукбољене стране, од којих једна само брани оно што је њено, а друга свим својим силама покушава то да му одузме.

Разуме се, не зато што јој треба, већ само да би је понизило.

Тесла је у Смиљану, заслужено, добио свој Меморијални центар, а недалеко од њега налази се крст који су хрватски званичници благословили.

Фото: WikimediaCommons/Fraxinus

Ради се о истом крсту који је, према списима, у Другом светском рату сведочио убијању чак 91 научникових потомака.

Причу о томе како је Тесла преко ноћи постао Хрват поентираћемо са цитирањем навода који је хрватски историчар Горан Шарић објавио на свом facebook налогу:

“Родила је и моја прабаба мог диду у пољу, па се никад није изјаснио као кромпир.“

Zašto ljudi odlaze iz Novog Sada?

Преузмите андроид апликацију.