Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како је први месец у години добио име?

Јануар је месец новогодишње и празничне еуфорије, месец у којем нас покрије први снежни покривач, а за њим иду и прве зимске чаролије.
Фото: Pixabay/cgcowboy
Да ли сте се икада запитали како је овај чаробни месец добио име?

Према легенди, римски бог Јанус био је бог стварања и почетка, па је тако први месец у години, добио име јануар. Постоји и друга верзија приче која говори да име јануар потиче од латинске речи “иануа”, што у преводу значи врата или улаз.

Како је све почело?

Једна верзија приче везана је за стари римски календар имао је само 1о месеци, по 35. дана. Први месец је заправо био март, који је добио име по богу рата Марсу. Након њега следе месеци са истим редоследом који нам је данас познат. Септембар је био седми месец, октобар осми, новембар девети, а децембар десети месец.

Касније, Јулије Цезар задужио је астронома Созигена да изврши реформу календара. Верује се да је он створио календар од 12 месеци тако што је додао 11. и 12. месец – јануар и фебруар. Правило је било да сваки непарни месец има 31 дан, а парни 3о дана.

Јулије Цезар захтевао је да његов месец (јул) има 31 дан, из политичких разлога.

Иначе, то правило је и за месец императора Августа Октавијана (август). Иако то није било предвиђено, с обзиром да је парни месец, сложили су се да остане тако. До решења је дошло тако што су одбили један дан од последњег месеца – фебруара.

Верује се да се тада Нова година празновала око пролећне равнодневнице, када почиње нови циклус буђења природе.

Тада је у марту био први месец, међутим, када је нови календар ступио на снагу у тадашњем 11. месецу – јануар (који почиње усред зиме), дошло је до промене и месец јануар узет је за Нову годину, иако је тадашње становништво имало другачију перцепцију природног циклуса природе.

Иако нам се полако ближи фебруар, први снег у 2023. години пао је јуче, 20. јануара.

Ускоро ће улице бити препуне разигране дечице која су једва дочекала да направе прву грудву ове године, али и препознатиљиву снежну склуптуру – Снешка Белића.

Novosađani, da li da čekamo Godoa ili da se spremamo za „dejt“? (21. i 22. januar)

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке