Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Како изгледа новосадска индустријска зона „на води“? (ВИДЕО)

Радна зона север 3 једна је од само две индустријске зоне града која се налази са јужне стране канала ДТД, а на северној обали Дунава.

У северном делу Подбаре, од Венизелосове улице, а источно од Салајке, тачније Темеринске улице, ова радна зона обухвата „ћошак“ Новог Сада између два пловна правца, па је природно баш овде смештена и новосадска лука.

Фото: PrtSc/Google Maps

Она поседује 800 метара дуг кеј, пет везова и шест лучких кранова који омогућавају привез пет пловила истовремено.

Такође, поседује скоро 40.000 метара квадратних затвореног и 100.000 квадратних метара отвореног складишног простора, што омогућава капацитет робе за претовар од 2,5 милиона тона. Највећи забележен претовар достизао је 1,2 милиона тона.

Фото: Градске инфо

Градска лука пре три године приватизована је, тачније продата арапским инвеститорима за 8 милиона евра.

Компанија „DP World“, по којој сада лука и носи име, послује у 41 држави, као трећи највећи лучки оператер на свету.

Задржали су свих 150 запослених, а у последње три године уложила је 15 милиона евра у луку. Од те суме, пет је уложено у лучку инфраструктуру, а 10 у супраструктуру, а планира се инвестиција од још 20 милиона евра.

Фото: Градске инфо
Део уложеног новца искоришћен је за нову пакерицу за џамбо вреће капацитета 80т/сат, што новосадску луку аутоматски поставља као једну од најпродуктивнијих лука на Дунаву.

Осим луке, која је централни део ове индустријске зоне, на овом локалитету налази се фабрика тестенине „Данубиус“.

Ова компанија располаже силосом капацитета 65.000т, који је оспособљен за складиштење и сушење житарица и транзитне послове – пријем, утовар, истовар и отпрему камионима, вагонима и бродовима, који је могућ с обзиром на локацију.

Фото: Градске инфо

У границама Радне зоне север 3 налази се и једна од пет продавница немачког трговинског ланца „Лидл“. Овај локал, који припада Темеринској улици, отворен је као својевремено трећи „Лидл“ у Новом Саду.

Преко пута новосадске луке, са друге стране канала Дунав-Тиса-Дунав, налази се Радна зона север 4. У питању је површински највећа индустријска зона у Новом Саду, у коју се истовремено највише улаже.

Шта се у њој крије, прочитајте у тексту испод:

Šta krije industrijska zona u koju je Novi Sad najviše uložio? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.