Уз овај једноставан рецепт, ваше новогодишње прасеће печење биће савршено сочно и хрскаво, баш као из печењаре!
Божић је време када се породице окупљају, домови сјаје у празничном духу, а трпезе обилују омиљеним специјалитетима.
Међу њима, прасеће печење заузима посебно место, али многи сматрају да је изазовно постићи сочност и хрскавост као у печењарама. Уз овај једноставан рецепт, то више неће бити проблем – уживаћете у печењу које ће одушевити све госте.
Састојци:
комад прасећег меса по избору (бут, плећка) од 3-5 кг
45-75 г соли (на 1 кг меса иде 15 г соли)
1 конзерва пива
вода
две дрвене летвице
Припрема:
1. Оперите месо са свих страна, а затим га осушите кухињским убрусом. Посолите месо равномерно са потребном количином соли и оставите га у фрижидеру најмање пет сати да се из меса уклони вишак течности.
2. На велики плех поставите две дрвене летвице, а преко њих положите месо тако да не додирује дно плеха. Сипајте два прста воде у плех и ставите га у рерну претходно загрејану на 100 степени.
3. Пеците месо на истој температури, у зависности од величине, пет до седам сати. Након тога, извадите плех из рерне, повећајте температуру на 250 степени и прелијте месо са 50 мл пива.
4. Вратите месо у рерну и на сваких 15 минута га преливајте са истом количином пива. Пеците укупно 45 минута док корица не постане савршено хрскава.
5. Печење оставите да се мало охлади, а затим га исеците на комаде жељене величине.
Овако припремљено прасеће печење биће главни хит новогодишње вечери, уз незаобилазну руску салату и друге празничне специјалитете.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.