Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Како гестови потпуних странаца могу да нам улепшају дан?

Људи који нас воле веома често покушавају да нам улепшају дан и да га учине барем за нијансу лепшим него што је освануо, међутим, некада то умеју да учине и потпуни странци својим ситним, али значајним, гестовима.
Фото: Градске инфо

Новосађани су познати по томе да имају лепе манире и да своју љубазност и културу “шаком и капом“ деле са свима око себе. Због тога смо питали наше суграђане да ли су некада доживели неки леп гест од потпуног странца на новосадским улицама, те како је то “доброчинство“ утицало на остатак њиховог дана.

Наша суграђанка Надежда присетила се сцене која се догодила пре двадесетак година:

“Када сам имала четрнаест или петнаест година делила сам летке у центру и један старији господин ми је приликом узимања летка рекао да му је мој осмех улепшао дан, након чега ми се захвалио, ето, ја то памтим и данас након толико година!“

Један Милан нам се учинио веома интересантан због свог смелог стајлинга. Када смо њега упитали који то гестови издвајају Новосађане од других грађана врло је јасно дао до знања да су у питању оне ситнице попут отварања/држања врата или уступања паркинг места.

Ипак, у сећању му је остао један посебан догађај када му се нека непозната жена са друге стране улице одушевила капутом: “КАКО ТИ ЈЕ ДОБАР КАПУТ ГДЕ СИ ГА УЗЕО???“

Милан каже да, иако је то било давно, у глави има врло јасну слику колико му је та ситница улепшала дан.
Фото: Градске инфо

Други Милан, који не носи капуте те оваква ситуација не може да му се догоди, испричао нам је причу како је, приликом једне повреде леђа шетао као “деда“ и озбиљно размишљао да батали своје обавезе и да отказ на тренерском послу, нека девојка која је очигледно похађала његове групне тренинге, а коју није запамтио, прошла поред њега на улици и рекла: “Не дај се тренеру!“

То му је, како он каже, дало вољу да крене да размишља позитивније, како тог дана, тако и наредних.

Наши суграђани поред ових личних момената, умеју да помену и свакодневне ситуације у којима се веома често нађемо сви, у овој или оној улози. Тако смо рецимо чули за пуно примера где људи не узму кусур са касе него оставе касиркама или, потпуно обратно, касирке њима опросте уколико им зафали нешто “новца“ како би купили то што су намерили.

Медицинска сестра Тамара из Новог Сада рекла нам је како је недавно имала ситуацију у којој је једна докторица из њене амбуланте без разлога рекла њеној мами како је она једно дивно, културно и васпитано дете.
Фото: Градске инфо

“Тако нешто чути о себи, иако имате 28 година, без икаквог повода, не може да вам не улепша дан“, изјавила је она.

Примера је заиста много, постоји толико ствари које могу да улепшају некоме дан, али исто тако и да га погурају у неком првцу у који не бисмо волели да оде.

Зато је потребно да сваки дан освестимо колико наше понашање и наши гестови утичу на људе са којима се сусрећемо и потрудимо се да, макар једним делом, будемо некоме зрак сунца у тмурном дану, познавали га или не.

Čuveni domaći slatkiši i slaniši: Koja je vaša omiljena poslastica? (ANKETA)

Преузмите андроид апликацију.