Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како гел и трајни лак за нокте утичу на здравље?

Лепи, неговани и здрави нокти украс су сваке руке, а кажу да су нокти огледало здравља. Вековима се покушавало да се овај идеал постигне разним поступцима, а данас су то лакирање, трајно лакирање и гелирање ноктију. Веома су популарне и изводе се током целе године, а посебно за њих интересовање расте током лета.
Фото: Pixabay/Bru-nO

Осликавање ноктију било је познато и древним цивилизацијама, па се као поступак помиње у записима из Кине који датирају из 3000. године пре нове ере. За време династије Минг прављен је од мешавине која је садржала пчелињи восак, беланчевине, желатин, биљне боје и арапску гуму. У Египту су нижи слојеви носили бледе нокте, а виши друштвени слој црвени јер су их фарбали црвеном каном. Први лак за нокте направљен у боји датира из 1920. године. Садржао је кармин, уље лаванде и уље бергамота. И трајни лак за нокте и гел за нокте садрже различите хемикалије које делују на здравље. Одређеним променама у хемијском саставу производа настоје се смањити штетни ефекти, као и употреба ЛЕД лампи.

Дејство хемикалија Данас лакови за нокте нису природног порекла јер садрже разне и бројне хемикалије које дају боју, сјај и постојаност. Како све ове хемикалије утичу на наше здравље након што се нанесу на нокте није тачно познато, али имају одређене ефекте. Познато је да се неки састојци не препоручују и покушавају се изоставити из састојка лака за нокте. То је „отровни трио“, дибутил фталат, тоулен и формалдехид.

Формалдехид је безбојни гас који продужава живот лакова за нокте. Може изазвати дерматитис и опекотине. У најгорим случајевима може изазвати поремећаје срчаног ритма, конвулзије, па чак и утицати на појаву рака.

Дибутил фталат се користи као мирис у лаковима. Повезује се са дисфункцијом штитне жлезде, гинеколошким проблемима и обољењима респираторног тракта.

Толуен даје лаку сјај и чува пигмент. Може утицати на централни нервни систем и изазвати главобољу, слабост и несвестицу и изазвати проблеме са плодношћу. Улажу се све већи напори да се у лаковима изоставе хемикалије које се сматрају штетним. Дакле, лакови са ознаком „5-free“ значе да не садрже формалдехид, толуен, дибутил фталат и камфор. „3-frее“ значи да лак не садржи три штетна састојка: формалдехид, дибутил фталат и толуен.

Гелирање ноктију и наношење трајног лака су поступци у којима се фиксира површина нокта и наносе боје које се морају фиксирати УВ лампама. Естетски ефекат има одређено трајање и мора се понављати током неколико недеља.
Фото: Pixabay/picjumbo

Због сталног понављања може доћи до оштећења површине нокта, па је нокат подложнији развоју гљивичних и бактеријских инфекција. Нокти могу постати ломљиви, танки и ломљиви. Велики проблем код ових поступака представљају УВ лампе јер емитују одређену количину штетног зрачења. Ово повећава ризик од развоја малигних тумора коже, као што је меланом. Ово зрачење штетно делује и на кожу руку јер подстиче прерано старење коже. Циљ је увођење ЛЕД лампи јер користе технологију ефикаснију од УВ лампе и убрзавају процес полимеризације за дупло краће време од УВ лампе. Не стварају топлоту, не изазивају пецкање и не емитују УВА или УВБ зраке. Треба напоменути да све ово важи само за здраве нокте који нису склони пуцању и нису захваћени гљивичном инфекцијом. Стога, ако имате било каквих проблема са ноктима на рукама или ногама, пре него што започнете такве процедуре, препоручљиво је посетити дерматолога.

Obezbedite nežnu kožu ruku tokom hladnijih dana

Преузмите андроид апликацију.